11.09.2024, 11:58

План дій при забрудненні Десни: кияни будуть попереджені за добу

Віктор Білий | Всі новини автора

На тлі поточного забруднення річки Десна Київська міська державна адміністрація (КМДА) обіцяє інформувати мешканців міста про можливі загрози як мінімум за добу.

Цю заяву зробив Роман Ткачук, директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА на пресбрифінгу, передає Час Пік.

Інформування населення

За словами Ткачука, моніторинг стану річки здійснюється на контрольних точках, які розташовані вище за течією. Це дає змогу отримувати актуальні дані про стан води, навіть на значній відстані від Києва — на кордоні Чернігівської та Київської областей, або за 70 кілометрів до гирла річки.

"Ми знатимемо про ситуацію як мінімум за добу до того, як забруднення досягне Києва. У разі загрози ми проводитимемо інформування населення, вказуючи, які заходи слід вжити й де можуть бути введені обмеження щодо водопостачання", - заявив Ткачук.

Він наголосив, що точні дії залежать від рівня загрози.

Потенційні сценарії

Генеральний директор ПрАТ "АК "Київводоканал" Олег Лисюк зазначив, що ймовірність песимістичного сценарію мінімальна.

"Розвільнення забруднення йде. Це органічне забруднення, яке споживає кисень у воді, викликаючи його дефіцит і, як наслідок, мор риби. Проте наразі ситуація контрольована, і ймовірність того, що пляма забруднення досягне Києва в обсязі, здатному викликати значне занепокоєння, мала", - пояснив Лисюк.

Він також повідомив, що для боротьби з неприємним запахом води, спричиненим забрудненням, буде використано активоване вугілля, яке прибуде до України у п'ятницю, 13 вересня, від міжнародних партнерів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк