09.09.2024, 07:38

Паралімпіада-2024 завершена: збірна України здобула 82 нагороди та посіла 7 місце у медальному заліку

Церемония закрытия Паралимпийских игр в Париже / Фото: Jeremy Lee/REUTERS

Літні XVII Паралімпійські ігри 2024 завершилися ввечері 8 вересня. Церемонія закриття відбулася на стадіоні "Стад де Франс" у паризькому передмісті Сен-Дені. У заключний день Паралімпіади українські спортсмени вибороли "золото" та два "срібла".

Паралімпійські ігри-2024 у Парижі збірна України завершує на сьомому місці у медальному заліку та на п'ятому місці за загальною кількістю нагород. Українські спортсмени здобули 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та 32 бронзові, повідомляє Час Пік.

У заключний день XVII літніх Паралімпійських ігор у Парижі у пауерліфтингу та веслуванні на байдарках та каное українці взяли "золото" та два "срібла":

  • Золото: Владислав Єпіфанов (каное-одинак, 200 м, клас VL3), 47.49 сек. - рекорд Паралімпійських ігор
  • Срібло: Марина Мажуло (байдарка-одинак, 200 м, клас KL1), 52.87 сек.
  • Срібло: Антон Крюков (вагова категорія більше 107), 251 кг

"Вітаємо наших мужніх і незламних паралімпійців! Дякуємо за волю до перемоги і спортивну боротьбу! Неймовірно пишаємося вами разом з усіма українськими вболівальниками!", - йдеться у привітанні Міністерства молоді та спорту України.

До привітань приєдналися відомі українські спортсмени та митці, серед яких дворазова олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан, дворазовий призер Олімпійських ігор з греко-римської боротьби Парвіз Насібов, абсолютний чемпіон світу у важкій вазі з боксу Олександр Усик, актор театру та кіно, режисер Ахтем Сеітаблаєв, актриса театру та кіно, Герой України Ада Роговцева та інші.

Нагадаємо, Паралімпійські ігри проходили у Парижі з 28 серпня по 8 вересня. Всього до програми Паралімпіади увійшло 22 види спорту: академічне веслування, бадмінтон, баскетбол на візках, бочча, велоспорт (шосе, трек), волейбол сидячи, голбол, веслування на байдарках та каное, дзюдо, кінний спорт, легка атлетика, настільний теніс, пауерліфтинг, плавання, кульова стрільба, регбі на візках, стрільба з лука, теніс на візках, тріатлон, тхеквондо, фехтування на візках, футбол 5×5 клас В1.

Було розіграно 549 комплектів медалей. Участь у Паралімпійських іграх 2024 року взяли близько 4400 спортсменів зі 168 Національних паралімпійських комітетів. Наступна літня Паралімпіада пройде у Лос-Анджелесі у 2028 році.

Паралимпиада-2024 завершена

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк