Хто такий Джо Байден: цікаві факти і трагедії в житті нового президента США

08.11.2020, 18:01
Марина Началова | Всі новини автора

Останніми днями увага всього світу була прикута до США, де проходили вибори президента. Нарешті, після підрахунку більшості голосів стало ясно, що Дональд Трамп найближчим часом покине Білий дім, і йому на зміну прийде Джо Байден.

Байден є членом Демократичної партії, він був віце-президентом США при Бараку Обамі, передає Час Пік.

Обраний 46-й президент США народився 20 листопада 1942 року в штаті Пенсільванія. 77-річний Байден став найстарішим в історії країни президентом на момент обрання.

У дитинстві майбутнього президента США дражнили однолітки, оскільки він сильно заїкався. Однак мова політика покращилася, коли він розміняв третій десяток. За словами Байдена, йому вдалося поліпшити мову, читаючи поезію перед дзеркалом.

Байден почав будувати політичну кар'єру досить рано: в 1972 році, у віці 30 років він уже став сенатором, і з тих пір неодноразово переобирався від штату Делавер. В цілому він пробув на посаді сенатора 36 років.

Однак сімейне життя Байдена було не настільки райдужним. У 1972 році, всього через кілька тижнів після перемоги на виборах, сім'я 29-річного Байдена потрапила в страшну автокатастрофу. Його дружина Нелія і однорічна дочка Наомі загинули, а сини Бо і Хантер отримали серйозні травми. Через трагедію Байден ледь не відмовився від поста сенатора, але його вмовили цього не робити. Політик приносив присягу в лікарні, де відновлювалися його сини.

Байден приносить сенаторську присягу в лікарні в 1973 році

Діти Байдена - Бо, Ешлі і Хантер

У 1977 році Байден одружився знову. Джилл Джейкобс, його нинішня дружина - вчителька, вона продовжувала викладати навіть після призначення чоловіка віце-президентом. У шлюбі у них народилася дочка Ешлі.

Джо Байден і Джилл Джейкобс

Ще один удар долі спіткав Байдена в 1988 році. Тоді у нього діагностували аневризму судин головного мозку. Політик переніс термінову операцію і зміг повернутися до роботи тільки через 7 місяців.

У 2015 році в сім'ю Байдена знову прийшло горе: його старший син Бо помер від раку мозку в 46 років. Байден збирався балотуватися на пост президента в 2016 році, проте в підсумку не став цього робити.

Похорон сина Байдена Бо в 2015 році

Світові лідери в цілому позитивно сприйняли звістку про перемогу Байдена на виборах. Зокрема, президент України Володимир Зеленський вчора привітав демократа з обранням.

Теги новин: