12.05.2021, 08:05

Загострення на Близькому Сході: Ракетні удари по Ізраїлю та заворушення в передмісті Тель-Авіва

Израиль, обстрел боевиками "ХАМАС"

Бойовики руху ХАМАС продовжують ракетний обстріл території Ізраїлю. В результаті обстрілів загинули цивільні особи.

Палестинський інформаційний портал Dunya Al Watan повідомив, що ісламістський рух ХАМАС оголосив про новий ракетний обстріл Ізраїлю. За даними порталу, 100 ракет були випущені в бік ізраїльського міста Беер-Шева, ще 110 у бік Тель-Авіва та аеропорту Бен-Гуріон, передає Час Пік.

Ізраїльське видання Times of Israel підтвердило інформацію про ракетний обстріл міст. За даними місцевої поліції в результаті атаки з сектора Газа загинули два жителі міста Лод, арабського походження, є поранені мирні жителі.

Повідомляється, що в Лоді ракети потрапили в житловий будинок та в автомобіль. В результаті прямого попадання по автомобілю загинули 40-річна жінка та 7-річна дівчинка. Жінка загинула відразу, дитина померла у лікарні. Мер Лода Яір Ревіво уточнив, що загиблі були вихідцями з арабської громади.

Також в результаті прямого попадання ще один мирний житель отримав важке поранення. Крім того, дві людини отримали серйозні поранення в результаті попадання ракети в їх будинок. За даними Служби порятунку, вони були евакуйовані до  лікарні Assaf Harofeh. Одна людина перебуває в критичному стані, а інша - у важкому.

Відомо, що ще одна ракета потрапила в будинок в місті Йехуд, на північ від аеропорту Бен-Гуріон. За словами рятувальників, сім'ю врятувало бомбосховище. Поліція закликає всіх людей залишатися біля бомбосховищ.

На тлі обстрілу Тель-Авіва бойовиками ХАМАС в ізраїльському місті Лод, розташованому за 20 км від столиці, ввечері 11 травня почалися масові заворушення.

У місті зі значною часткою арабського населення горять синагоги та численні магазини, учасники заворушень підпалюють автомобілі. Невідомі кидають каміння в машини арабських та єврейських жителів. Правоохоронці евакуюють жителів, щоб уникнути жертв серед населення.

Мер міста Лода Яір Ревіво закликав жителів припинити сутички.

"Ракети ХАМАС не роблять відмінностей між євреями та арабами. На наступний день нам все одно доведеться жити тут разом", - сказав Ревіво.

В результаті заворушень в Лоді більше десятка людей отримали поранення, дві людини отримали поранення важкого ступеня тяжкості. Мер міста визнав, що контроль над населеним пунктом втрачено.

На спеціальній нараді за участю прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху прийнято рішення оголосити режим НС в Лоді і направити в місто батальйони прикордонної поліції країни з Іудеї та Самарії. Глава Уряду також попрямував до міста.

Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху ввечері 11 травня виступив із заявою, пов'язаною з новим загостренням. У своєму зверненні Нетаньяху пообіцяв, що прихильники ХАМАСу заплатять життями за рішення обстрілювати Ізраїль.

"Ми провели нараду і прийняли рішення: ХАМАС заплатив і заплатить високу ціну за своє рішення обстрілювати ізраїльську територію.

Ми знаходимося в розпалі битви. Вчора і сьогодні ЦАХАЛ атакував сотні цілей Хамасу і "Ісламського джихаду". Ліквідували десятки командирів, у тому числі високопоставлених", - заявив Біньямін Нетаньяху.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк