25.05.2021, 07:30

Євросоюз може зупинити будь-яке авіасполучення з Білоруссю

белорусская госкомпания "Белавиа"

Лідери країн Євросоюзу закликали всіх авіаперевізників, хто базується в Європі, припинити польоти в Білорусь та над її територією. Прийнято рішення вжити необхідних заходів для заборони польотів в європейському повітряному просторі білоруських літаків і використання ними аеропортів ЄС.

Євросоюз на саміті 24 травня закликав авіакомпанії відмовитися від польотів над територією Білорусі. Також йшлося про заборону роботи білоруських авіакомпаній в ЄС. Про це сказано в рішенні саміту лідерів ЄС, текст якого опублікував у Twitter Баренд Лейтс, прес-секретар президента Європейської Ради Шарля Мішеля, повідомляє Час Пік.

"Закликає усіх перевізників, які базуються в ЄС, не пролітати над територією Білорусі. Закликає ухвалити усі необхідні заходи для заборони прольоту Білоруськими авіалініями авіапростору ЄС та доступу для них в аеропорти Союзу", - йдеться в рішенні.

Згідно з документом, лідери країн Євросоюзу вимагають негайно звільнити Романа Протасевича та його дівчину. Вони також закликали якомога швидше ввести додаткові санкції щодо Білорусі та провести розслідування "безпрецедентного і неприйнятного" інциденту з рейсом Ryanair.

На поточний момент рішення ще не набуло чинності, воно має бути затверджене на рівні міністрів у Раді ЄС.

Нагадаємо, після примусової посадки борту Ryanair в Мінську першою з європейських країн закрила небо для білоруської держкомпанії "Бєлавіа" Великобританія. Литва заборонила польоти над Білоруссю зі своїх аеропортів. Німецька авіакомпанія Lufthansa, латвійська Air Baltic, угорська Wizz Air, польська LOT, голландська KLM та шведська SAS оголосили, що їхні літаки припинили польоти над територією Білорусі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк