30.10.2021, 11:56

Розвідка США опублікувала розсекречений звіт про походження з COVID-19

Иллюстративное фото / Открытый источник

Спецслужби США дійшли висновку, що вірус SARS-CoV-2, що спричинив пандемію коронавірусної інфекції (COVID-19), не був вирощений штучно як біологічна зброя.

В Офісі директора національної розвідки США опубліковано розсекречений ]]>звіт]]> про походження коронавірусу за підсумками 90-денного розслідування, повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

У документі, оприлюдненому на сайті Офісу директора національної розвідки США, зазначається, що вважаються правдоподібними дві гіпотези виникнення COVID-19: природний контакт з інфікованою твариною та інцидент, пов'язаний з лабораторією.

Думки розвідувальних органів США щодо походження коронавірусу, як і раніше, розділено, проте аналітики не вважають, що вірус було створено як біологічна зброя, та не вважають його продуктом генної інженерії.

"Найімовірніше, що коронавірус було створено природним шляхом при контакті зараженої тварини з людиною або як результат помилки в умовах лабораторної роботи. Сьогодні ці дві гіпотези мають однакове право на існування, але дослідження продовжуються", – зазначено у звіті.

Дослідження продовжуються, але вже зараз відомство заперечує виробництво вірусу цілеспрямовано проти людства.

Американська розвідка зробила висновок, що перша дія вірусу на людину сталася не пізніше листопада 2019 року та призвела до спалаху в Ухані. Зазначається, що китайські чиновники, ймовірно, не знали про вірус до першого спалаху.

Спецслужби США вважають, що не зможуть точніше визначити походження коронавірусу SARS-CoV-2, якщо не з'явиться нова інформація. Зазначається, що для остаточного висновку, швидше за все, знадобиться співпраця Китаю, але країна "продовжує перешкоджати глобальному розслідуванню та протидіє обміну інформацією".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк