Колишній генсек НАТО Расмуссен: Ми обіцяли Грузії та Україні місця за столом НАТО, час виконувати обіцянку

04.01.2022, 17:09
Марина Началова | Всі новини автора

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен виступає за прийняття до складу Альянсу України та Грузії.

Про це він заявив виданню Politico, передає Час Пік.

На думку Расмуссена, США і НАТО не повинні йти на поводу у Росії і брати на себе будь-які зобов'язання щодо майбутнього розширення.

"Ми повинні покласти край фактичному вето Путіна щодо євроатлантичних устремлінь України та Грузії, що досягається шляхом розпалювання конфліктів у цих країнах, інтенсивність яких він піднімає та опускає відповідно до свого порядку денного", - заявив екс-генсек.

"Ми обіцяли Грузії та Україні місця за столом НАТО в 2008 році, і настав час розробити план дій з реалізації нашої обіцянки. Якщо необхідно, ми можемо зробити це із застереженням, що 5 стаття НАТО поширюється лише на територію, що знаходиться під контролем Києва та Тбілісі, але НАТО не може проводити політику відкритих дверей щодо розширення, в якій воно продовжує дозволяти Путіну діяти в якості швейцара", - зазначив Расмуссен.

Він наголосив, що тільки Путіну відомо, чи буде російське вторгнення в Україну. Але якщо це станеться, західні країни мають надати Україні значну військову допомогу та запровадити економічні санкції, які завдадуть шкоди російській економіці, включаючи зупинку проекту "Північний потік - 2".

"Українці - загартовані в боях люди, готові боротися за свободу, яку більша частина Європи вважає само собою зрозумілою, і ми у вільному світі не повинні мати ілюзій, що вони борються і за нашу свободу. Історія говорить нам, що агресори, як правило, не залишаються у своїх районах", - наголосив Расмуссен.

Раніше американський конгресмен Адам Шифф заявив, що якщо Путін вторгнеться в Україну, це лише наблизить НАТО до російських кордонів.