28.01.2022, 08:03

Ситуація на киргизько-таджицькому кордоні: сторони домовилися про повне припинення вогню

Ситуация на кыргызско-таджикской границе

Киргизстан та Таджикистан домовилися про повне припинення вогню та про відведення до місць дислокації додаткових сил і засобів, стягнутих до кордону.

Представники Таджикистану і Киргизстану провели переговори. В результаті сторони домовилися про припинення вогню на кордоні. Про це повідомила прикордонна служба Киргизстану, передає Час Пік.

"За підсумками переговорів повноважного представника президента Киргизстану в Баткенській області Абдікаріма Алімбаєва і прикордонного представника республіки по Баткенському напрямку Киялбека Толонбаєв з губернатором Согдійської області Таджикистану Раджаббою Ахмадзода та прикордонних представників республіки досягнуто домовленостей про повне припинення вогню, та про відведення кожної із сторін додаткових сил та засобів, стягнутих до кордону, до місць постійної дислокації", - повідомили у відомстві 28 січня.

В ході переговорів сторони також домовилися про відкриття руху по трасі Баткен-Ісфана (Киргизстан) та про спільне патрулювання співробітниками правоохоронних органів Киргизстану та Таджикистану прикордонних районів з метою недопущення конфліктів.

Нагадаємо, ситуація на киргизько-таджицькому кордоні загострилася ввечері 27 січня. Прикордонні відомства Киргизстану і Таджикистану звинуватили один одного в розв'язуванні конфлікту.

Киргизстанська сторона стверджує, що прикордонники Таджикистану в односторонньому порядку перекрили ділянку дороги, яка перетинала спірний відрізок кордону в районі, відомому як Торт-Кочо. Після переговорів дорога була знову відкрита для проїзду, але через 10 хвилин з боку Таджикистану почалася стрілянина з використанням мінометів та гранатометів.

У той же час Таджикистан називає іншу причину конфлікту, нібито авто їх громадян закидали камінням з боку Киргизстану. У відповідь на це військові відкрили вогонь у повітря, який потім переріс у перестрілку.

За даними МНС Киргизстану з прикордонної з Таджикистаном зони було евакуйовано майже 1,5 тис. осіб. 

За інформацією чиновників з обох сторін, в результаті стрілянини, яку сили безпеки Киргизстану та Таджикистану відкрили вздовж спірної ділянки кордону, щонайменше один цивільний загинув та ще більш 20 прикордонників та цивільних поранено.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк