03.03.2023, 13:11

ФСБ показала дивне відео з місця "нападу ДРГ" у Брянській області: у ролику є чимало невідповідностей

Віктор Білий | Всі новини автора

У четвер 2 березня російські ЗМІ повідомили про нібито проникнення українського ДРГ до Брянської області. І лише через добу ФСБ Росії опублікувала кадри з місця передбачуваної "атаки", які викликали багато питань у мережі.

З чого все почалося

2 березня, близько 11:30 за місцевим часом, Брянський губернатор Олександр Богомаз заявив, що "диверсанти" нібито обстріляли автомобіль, що рухався, внаслідок чого загинув чоловік-водій і була поранена 10-річна дитина. Хлопчик Федір у лікарні. Пізніше губернатор повідомив про ще одного загиблого - чоловіка 1966 року народження.

Цю новину підхопили пропагандистські ЗМІ, зокрема стверджуючи, що десятки "диверсантів" нібито захопили заручників. Обласна адміністрація заявляла, що ні чисельність ДРГ, ні факт захоплення заручників підтвердити не може.

З офіційних та неофіційних повідомлень випливало, що "диверсанти" могли проникнути у два села, розташовані безпосередньо на кордоні з Україною: Любечани та Сушани (між ними близько 20 км автомобільною дорогою).

Заява та монтаж ФСБ Росії

Перша заява ФСБ складалася всього з декілька слів і не містила жодних подробиць: "У прикордонному Климівському районі Брянської області ФСБ Росії та наданими силами Міністерства оборони Російської Федерації проводяться заходи щодо знищення озброєних українських націоналістів, які порушили державний кордон".

У другій заяві російська контррозвідка стверджує, що після рейду виявили велику кількість вибухових пристроїв різного типу, йде розмінування.

Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії через добу опублікувала кадри з місця так званої "атаки українських диверсантів".

У ролику показані два цивільні автомобілі – зелений "ВАЗ" та червона "Шевроле". В обох машинах на сидіннях водія зафіксовані тіла зі слідами крові.

Примітно, що на "Жигулях" присутні численні сліди від куль, розбиті шибки, але ніяких уламків скла на землі поруч не видно. На "Шевролі" навпаки не видно жодного кульового отвору, через який куля могла б вбити водія. Очевидно, що запис змонтовано.

Також у відеоролик вшиті статичні фотографії мін, боєприпасів та гільз, які, як стверджується, залишили "диверсанти".

Кадри від ФСБ викликало багато питань у мережі:

  • Навіщо "диверсанти" так завзято розстрілювали задні сидіння ВАЗу, якщо у машині був лише водій.
  • На задньому плані видно військовий транспорт. Тобто, водій просидів посеред села у машині півдня – до приходу сил розгвардії.
  • Другого чоловіка взагалі вже мертвого посадили у машину. Бо об 11:30 він із пораненням лежав на землі, а після приходу силовиків знову опинився за кермом.
  • З пораненням все теж не слава богу. Спочатку – нога. На відео – голова. Машина, до речі, зорово ціла. Навіть вікна.
  • На іншому плані ми бачимо відкрите вікно. Напевно, щоб водієві не стало погано, і він не помер вдруге.
  • У салоні – ні краплі крові, хоча героїчний хлопчик Федір зупинив кулю своїми грудьми. На задньому сидінні ненав'язливо лежать хрестик та георгіївська стрічка.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: