11.04.2023, 13:33

У Туреччині введено в експлуатацію перший у світі корабель-носій БПЛА

В Турции введен в эксплуатацию первый в мире корабль-носитель БПЛА / Фото: Murat Kula

У Туреччині було введено в експлуатацію десантний корабель TCG Anadolu. Це перший у світі корабель, який є носієм безпілотників.

Туреччина 10 квітня ввела в експлуатацію свій найбільший військовий корабель TCG Anadolu. Про це ]]>повідомляє ]]>міністерство оборони Туреччини, передає Час Пік.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що це найбільший корабель країни та перший у світі, на якому розміщено безпілотники. За його словами, на кораблі розмістять велику кількість пілотованих та безпілотних літальних апаратів, переважно безпілотники Bayraktar TB3.

Ердоган зазначив, що TCG Anadolu дозволить Туреччині за необхідності перекинути сили у розмірі батальйону до "кризових районів" в Егейському, Середземному та Чорному морях без необхідності в основній підтримці.

Крім БПЛА на TCG Anadolu буде розміщено гелікоптери, у тому числі турецькі T129 Atak, американські ударні гелікоптери AH-1W Super Cobra та гелікоптери загального призначення SH-70B. TCG Anadolu також може забезпечити транспортування танків.

Будівництво TCG Anadolu розпочалося у квітні 2016 року. Для розміщення наземних та повітряних транспортних засобів передбачено паркування площею 9200 квадратних метрів.

Зокрема, на кораблі зможуть розгорнути 12 пілотованих або безпілотних бойових літаків, 21 гелікоптер, 13 танків, 27 десантних машин, шість бронетранспортерів та бойових броньованих машин тощо. Корабель також оснащений шістьма десантними катерами.

У довжину корабель досягає 231 метра, в ширину – 32 метри. Його водотоннажність – 27 436 тонн. Максимальна швидкість корабля – близько 21 вузла. Дальність плавання – 9000 морських миль, діяти в морі він може протягом 50 днів. Максимальна кількість членів екіпажу становить 1223 особи.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк