16.01.2024, 18:30

Орбан заявив, що план допомоги Україні "порушує суверенітет ЄС": подробиці

Оксана Мовчан | Всі новини автора
вапролд

Прем'єр Угорщини Орбан виступив проти ухвалення зміни бюджету Європейського союзу для виділення 50 мільярдів євро для України.

Про це, з посиланням на інформаційний ресурс ]]>Reuters]]>, передає Час Пік.

Він заявив, що чотирирічна програма макрофінансової підтримки для України в розмірі 50 мільярдів євро є "порушенням суверенітету і національних інтересів ЄС".

За його словами будь-який фінансовий інструмент для України має бути окремим від бюджету ЄС.

"Якщо ми хочемо допомогти Україні, що, на мою думку, ми повинні зробити це таким чином, щоб не завдати шкоди бюджету ЄС", - сказав він.

Орбан підтвердив, що Угорщина проти виділення України макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 50 млрд євро.

"Віддавати 50 мільярдів євро з бюджету ЄС на чотири роки вперед - це порушення суверенітету та національних інтересів ЄС. Ми навіть не знаємо, що буде через чверть року", - висловився політик.

За словами Орбана, пропозиція Угорщини щодо створення механізму фінансової підтримки для України базується на розподілі допомоги на основі валового національного доходу (ВНД).

"Якщо Брюссель це прийме, то буде допомога Україні, поза бюджетом. Якщо ні, то я із сумом зупиню цей процес", - повторив він намір скористатися правом вето.

Раніше, Орбан відмовляється надавати Україні військову допомогу після початку повномасштабного вторгнення Росії. Також він продовжує партнерські відносини з Москвою, попри її агресію.

Читайте також:

"Будинки для молоді": Окупанти створюють заклади для "промивання мізків" українським дітям

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк