12.02.2024, 13:01

У Фінляндії обрали нового президента: що це означає для України

Александр Стубб

На президентських виборах у Фінляндії за результатами другого туру переміг екс-прем'єр Олександр Стубб, який набрав 51,6% голосів. Він відомий своєю проєвропейською позицією та відданістю Україні.

На президентських виборах у Фінляндії переміг 55-річний Олександр Стубб із правоцентристської національної коаліційної партії, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Підрахунок голосів ще триває, але Стубба вже привітав прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

"Гарячі привітання Олександру Стуббу. Фінляндія – наш близький друг і партнер. Я з нетерпінням чекаю нашої співпраці та швидкої зустрічі з вами у Швеції", - написав Крістерссон на своїй сторінці в мережі Х (відомій раніше як Twitter).

Також Стубба привітав його головний конкурент - Пекка Хаавісто з ліберальної партії "Зелений союз", який набрав 48,4% голосів.

Олександр Стубб має ступінь доктора філософії з міжнародних відносин Лондонської школи економіки. Він пообіцяв, що працюватиме для безпечної, відкритої Фінляндії з міжнародними зв'язками, ставитиме її інтереси на перше місце.

Він повністю підтримує вступ України до ЄС й планує активно цьому сприяти. Також він категорично не згоден, що Україна має віддати частину своєї терріторії заради миру з РФ.

Як ]]>пише ]]>ERR, новообраний президент Фінляндії підкреслив, що поки що не бачить сенсу у зустрічі зі своїм російським колегою.

"Я думаю, що досить очевидно, що важко вести якийсь політичний діалог із Путіним, поки Росія веде агресивну війну проти України. Тому я не бачу жодного зв'язку ані з Путіним, ані з російським політичним керівництвом у найближчому майбутньому", - сказав Олександр Стубб.

Після перемоги журналісти запитали Стубба щодо підтримки України. Він відповів, що вона продовжуватиметься.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк