23.02.2024, 22:42

У Повітряних силах підтвердили знищення російського літака А-50 за півмільярда доларів - фото, відео

літак

Ввечері, 23 лютого, командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук підтвердив ліквідацію ще одного російського літака. 

Про це він написав у своєму ТГ - каналі, передає Час Пік.

За його даними, окупанти втратили літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Водночас командувач Повітряних сил нагадав росіянам, що літати треба на своїх територіях.

"А-50 із позивним "Баян" долітався! Вітаю окупантів "С Днем защитника отечества"! Святкувати треба вдома, і так, щоб Баян не порвати!", - зазначив Микола Олещук.

Також він підтвердив, що за падінням А-50 стоять Сили оборони України.

У ГУР розповіли, що збити вдалося модернізовану російську версію літака, а саме А-50У. Його вартість становить $350 млн. Подібних літаків у Росії "залишилися одиниці", кажуть у розвідці.

Олександр Сирський похвалив Повітряні сили та українську розвідку за ліквідацію російського літака. Головнокомандувач заявив, що це велика честь – нищити окупантів та їхню авіацію.

"Мінус А-50У – чудова робота Повітряних сил та ГУР. Знищення російських літаків та ворогів – це велика честь",
– написав генерал.

"Російські воєнкори повідомляють, що російська ППО привітала свою авіацію з 23 лютого і збила унікальний літак А-50 вартістю в пів мільярда доларів", — написав журналіст Денис Казанський. 

"Повідомляється, що це той самий А-50. Впав у селищі Трудова Арменія Краснодарського краю РФ", — додав він.

За інформацією телеграм-каналів ворога, близько 20.00 у районі хутора Трудова Вірменія Канівського району сталося падіння двох літальних апаратів.

На місце події прибули пожежники та встановили, що горить літальний апарат та очерет. Площа пожежі приблизно 250 метрів квадратних. Там наголосили, що загрози житловим будинкам немає. Також нібито нічого невідомо про постраждалих серед мешканців хутора.

ДОВІДКА

Знищений А-50У - нова модернізована російська версія літака. Це повітряний командний пункт, який держава-агресор використовувала для дальнього радіолокаційного виявлення, управління та наведення для ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації.

Його створили на базі військово-транспортного Іл-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року. Він розроблявся для заміни вже застарілого на той момент Ту-126.

Уточнюється, що промисловість встигла виробила близько 31 борт, проте наразі у робочому стані залишилося близько 12 у різних варіаціях. За даними видання 9 з них на озброєнні ПКС РФ у варіаціях А-50 та А-50У, а решта – на озброєнні ЗС Індії.

Це вже другий літак із серії А-50, який вдалося знищити Україні за час повномасштабної війни.

Читайте також: Зустріч із польськими урядовцями на кордоні не відбулася, - Шмигаль

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк