07.04.2024, 11:13

На виборах президента Словаччини здобув перемогу проросійський Петер Пеллегріні

Петер Пеллегрини

У другому турі виборів президента Словаччини переміг кандидат від правлячої партії Петер Пеллегріні, який очолює парламент країни. Він є союзником проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення допомоги Україні.

Спікера парламенту Словаччини, голову партії правлячої коаліції Петера Пеллегріні обрано президентом країни, повідомляє Час Пік.

За Пеллегріні проголосувало 53,12 відсотка виборців. Член ліберальної партії "Свобода та солідарність" прозахідний екс-глава МЗС Іван Корчок отримав 46,87%. Він визнав поразку та привітав переможця.

Петер Пеллегріні – союзник проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Він був прем'єр-міністром у 2018-2020 рр., а потім став спікером Національного парламенту країни та очолює партію правлячої коаліції – HLAS. У 2023 році він створив коаліцію з партією "Курс - соціальна демократія" (Smer-SD) Фіцо.

Сам Пеллегріні заявляє, що виступає за подолання "глибокого внутрішньополітичного розколу" у Словаччині та закликає до "обережності" щодо постачання зброї Києву. У ході дебатів він заявив, що необхідно "негайно припинити вогонь та розпочати мирні переговори" РФ та України.

"Ми всі стоїмо за Україну та засуджуємо Росію як агресора. З іншого боку, після двох років війни, після того, як багато було надано допомоги минулого року, наразі ми перебуваємо в глухому куті і не бачимо вирішення цього конфлікту... Варто було би спробувати створити можливості для дипломатичного рішення", - заявляв Пелегріні.

Пеллегріні замінить ліберальну президентку Зузану Чапутову. Після того, як Чапутова піде у відставку, у Словаччині більше не залишиться жодного високопосадовця, який беззастережно підтримує військову підтримку України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк