07.04.2024, 12:12

У російському Орську прорвало другу дамбу: через підтоплення будинків в Оренбурзі почалася примусова евакуація

В российском Орске прорвало вторую дамбу

У російському місті Орськ прорвало другу дамбу. Вода дісталася Оренбурга, де розпочали примусову евакуацію мешканців. Небезпека загрожує й сусідній Курганській області.

У російському місті Орськ Оренбурзької області ввечері 5 квітня прорвало дамбу. У зону затоплення потрапили тисячі будинків, розпочалася евакуація місцевих мешканців. Ввечері 6 квітня прорвало другу дамбу, влада оголосила евакуацію в селищі Нікель та в районі Нового міста Орськ, повідомляє Час Пік з посиланням на російські ЗМІ.

Ситуація почала погіршуватися й в Оренбурзі, що за 270 кілометрів від Орська. На ранок 7 квітня рівень води в річці Урал біля міста зріс майже на 30 сантиметрів. Підтопленими виявилося понад 1300 домогосподарств та 403 житлові будинки. Місцева влада закликала мешканців небезпечних зон покинути свої будинки добровільно.

Мер Оренбурга Сергій Салмін вимагає від мешканців постраждалих районів негайно залишити свої будинки. "Ситуація не залишає нам вибору", – заявив він. Мер додав, що мешканців, які не погодяться на евакуацію, вивозитимуть примусово: "У нас більше немає часу на вмовляння. Тих, хто відмовиться залишати небезпечну зону добровільно, ми евакуюватимемо примусово, за участю співробітників поліції".

В Оренбурзі діє режим надзвичайної ситуації. Вже евакуйовано 889 осіб, у тому числі 229 дітей. В епіцентрі повені - Орську - евакуйовано 1164 особи, у тому числі 336 дітей. Евакуація триває.

У прес-службі уряду РФ заявили, що подібної повені в Оренбурзькій області не було більше 100 років. Губернатор регіону Денис Паслер назвав паводок 2024 найбільш багатоводним за всю історію спостережень в Оренбурзькій області.

Як пишуть росЗМІ, небезпека загрожує й сусідній Курганській області. Глава регіону Вадим Шумков повідомив, що "прогноз щодо паводку у зв'язку зі зростаючими скиданнями у сусідів, різко погіршується". За його словами, по Кургану вже очікується рівень води вище 9 метрів із можливим досягненням рівня 1994 року. Шумков повідомив, що вода може прийти у Курган попередньо за 4 дні.

"Тому не чекайте на додаткові попередження, не витрачайте часу, збирайте речі, документи, рідних і близьких, домашніх тварин, відселяйтеся з місць підтоплень", - попередив губернатор Курганської області.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: