25.08.2024, 07:45

У Франції затримано засновника Telegram Павла Дурова: що відомо

Павел Дуров

У Франції ввечері 24 серпня було затримано засновника та генерального директора популярного месенджера Telegram Павла Дурова. Поліція затримала 39-річного Дурова, коли його приватний літак приземлився в аеропорту у передмісті Парижа.

Як ]]>повідомляє ]]>французький телеканал TF1 INFO, Дурова заарештували близько 20:00 (19:00 за Києвом) 24 серпня, коли він зійшов зі свого приватного літака на злітно-посадкову смугу в аеропорту Ле-Бурже. Його супроводжували охоронець та жінка, передає Час Пік.

За даними джерел, суд дозволив провести обшуки у Дурова в рамках розслідування можливої ​​протизаконної діяльності користувачів Telegram й відсутності належної системи модерування в месенджері.

Слідчі стверджують, що відсутність належної модерації та співпраці з правоохоронними органами, а також інструменти Telegram, такі як одноразові номери, роблять Дурова співучасником у низці правопорушень.

25 серпня йому можуть пред'явити звинувачення у низці злочинів, зокрема щодо тероризму, наркотиків, співучасті у злочинах, шахрайстві, відмиванні грошей, отриманні крадених речей, кримінальному контенті з дітьми. Виходячи зі звинувачень, Дурову може загрожувати до 20 років в'язниці.

Дурова було оголошено у розшук лише кілька хвилин до приземлення у Парижі, тоді ж було видано ордер з його арешт. До Франції Дуров прибув з Азербайджану, візит до якого збігся за часом з візитом туди Путіна.

Вартість криптовалюти Toncoin знизилася на понад 15% після арешту засновника Telegram Павла Дурова у Франції.

Віце-спікер Держдуми РФ Владислав Даванков повідомив, що направив звернення до глави МЗС РФ Сергія Лаврова з закликом домагатися звільнення Павла Дурова. Він заявив, що арешт Дурова "може мати під собою політичні підстави і бути інструментом для отримання доступу до особистої інформації користувачів Telegram". У разі відмови Франції звільнити Дурова з-під варти Даванков просить "докласти всіх зусиль" для його переміщення на територію ОАЕ або РФ.

Напружилися і російські "військори"...

Скриншот Скриншот

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк