06.09.2024, 10:43

Президент Сербії відмовився від участі у саміті БРІКС, незважаючи на запрошення Путіна

Президент Сербии Александр Вучич

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що не поїде на саміт БРІКС, який проходитиме у Казані в жовтні 2024 року, незважаючи на особисте запрошення від президента РФ Володимира Путіна.

Президент Сербії Олександр Вучич підтвердив, що отримав від Путіна запрошення взяти участь у саміті БРІКС, який відбудеться у Казані 22–24 жовтня. Однак від поїздки він відмовився, повідомляє Час Пік із посиланням на закордонні ЗМІ.

Свою відмову Вучич пояснив тим, що в цей час у Сербії "будуть важливі гості з-за кордону". Водночас, він не став уточнювати, про яких саме гостей йдеться.

Вучич зазначив, що Сербія зберігає традиційну дружбу з РФ, Китаєм та Азербайджаном, але перебуває на європейському шляху, тож на ньому й залишиться. У квітні Вучич заявив, що країна не має наміру приєднуватися до блоку БРІКС, оскільки має на меті вступ до Європейського Союзу.

Неформальне об'єднання БРІКС отримало свою назву за першими літерами держав-учасниць – Бразилії, РФ, Індії, Китаю та Південної Африки. Минулого року до них приєдналися Іран, ОАЕ, Ефіопія та Єгипет. БРІКС вважають геополітичним опонентом "Великої сімки" (G7).

Цього року РФ головує у БРІКС. Наразі участь у саміті підтвердили 18 з 36 запрошених глав держав.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк