09.10.2024, 15:34

Пустеля, яка ожила: як зливи створюють нові водойми в Сахарі - фото вражають

Віра Висоцька | Всі новини автора
Пустеля, яка ожила: як зливи створюють нові водойми в Сахарі

Незвичайні зливи охопили пустельні райони Північної Африки, завдавши серйозних наслідків, зокрема в селі Мерзуга в Марокко. За короткий проміжок часу тут випало до 99 літрів опадів на квадратний метр, що стало рекордом за останні 30-50 років. Це призвело до утворення озер у традиційно сухому ландшафті Сахари.

Повідомляє німецьке видання ]]>Bild]]>, передає Час Пік.

Село Мерзуга, розташоване на південному сході Марокко, стало епіцентром потужних злив, які накрили регіон. Зазвичай пустельні території отримують не більше 45 літрів опадів на рік, але за перші дні вересня рівень опадів у деяких частинах Сахари перевищив цю позначку. За словами метеорологів, "такої кількості опадів за такий короткий проміжок часу ми не спостерігали протягом останніх тридцяти-п’ятдесяти років", - підкреслив Хуссін Юабеб з Головного метеорологічного управління Марокко.

На жаль, ці тропічні зливи не обійшлися без жертв. Внаслідок повеней у Марокко та сусідньому Алжирі загинуло майже два десятки людей, серед яких були й туристи з Канади та Перу. Крім того, значні збитки зазнала енергетична інфраструктура та системи водопостачання в регіоні.

До нещодавніх дощів, Марокко страждало від сильної посухи, яка змушувала фермерів кидати свої поля і призводила до введення обмежень на використання води в містах та селах. Проте, як сподіваються експерти, ці опади можуть допомогти поповнити запаси підземних вод, які постачаються пустельним поселенням.

                    

Читайте також: Президент Байден скасував участь у "Рамштайні" через ураган: які ще зміни внесе "Мілтон"?

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк