10.10.2024, 17:50

"Новий етап міжнародної підтримки": Велика Британія може направити війська для навчання новобранців в Україні

Марина Гончар | Всі новини автора
прпаоп

Велика Британія розглядає можливість направлення військових інструкторів в Україну для підготовки новобранців, що може стати важливим кроком у зміцненні обороноздатності країни та міжнародної підтримки.

Про це повідомляє видання ]]>The Times]]> з посиланням на джерела у британському військовому керівництві, передає Час Пік.

Згідно з інформацією, йдеться про невеликі групи британських військових інструкторів, які можуть вирушити на захід України. Їхнє завдання полягатиме в проведенні базової підготовки для українських новобранців перед відправкою на лінію фронту, що нині триває на сході України. Це рішення дозволить суттєво оптимізувати логістику навчань, адже досі велика частина українських військових проходила підготовку на базах у Великій Британії в рамках багатонаціональної військової операції під кодовою назвою "Інтерфлекс".

Переваги цього кроку

Відправка інструкторів безпосередньо в Україну дозволить заощадити значні кошти, а також зменшити час, необхідний для підготовки. Як повідомляють джерела видання, навчання можна буде провести швидше, оскільки воно відбуватиметься на значній відстані від активних бойових дій. Західна частина України наразі залишається порівняно безпечною зоною, що мінімізує ризики для британських військових інструкторів.

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі зазначив, що найбільшою перешкодою у нинішній системі підготовки є необхідність надання Україною особового складу для навчання. Перенесення частини тренувань безпосередньо до України дозволить зменшити цю проблему.

Щобільше, такий крок матиме важливе військово-політичне значення. Джерело у Збройних силах України наголосило, що навчання українських військових на рідній землі можуть стати потужним сигналом для інших країн світу та, зокрема, для Росії. Цей крок може фактично ознаменувати початок розгортання інфраструктури НАТО в Україні, що стане вагомим стримуючим фактором для агресора.

Важливим аспектом є і зворотній процес: британські військові інструктори зможуть переймати безцінні бойові навички, які українські військові здобули під час активних бойових дій. Крім того, такий формат співпраці відкриє нові можливості для тестування найсучаснішого озброєння, яке розробляється для ведення війни у сучасних умовах.

Українське військове джерело висловило сподівання, що Британія своїм рішенням надихне й інші країни, зокрема Францію, розглянути можливість проведення військових навчань на території України. Наразі, переговори з цього приводу у Парижі перебувають на стадії обговорення, однак стикаються з певними політичними труднощами.

Таким чином, рішення Великої Британії може не тільки прискорити процес підготовки українських новобранців, але й стати ключовим політичним та військовим сигналом, що підтверджує глибину міжнародної підтримки України у її боротьбі за суверенітет.

Читайте також:

Хто в Росії підтримує конфлікт з Україною, а хто ні: розповів військовий експерт

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк