16.07.2020, 13:52

Україну поділять на "зони": Яким буде навчання в школах з 1 вересня

Каким будет обучение в школах с 1 сентября

Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій визначив свої рекомендації до організації навчального процесу. Днями уряд прийме рішення про зміну підходів до адаптивного карантину і, зокрема, до організації навчального процесу.

Навчання в школах при адаптивному карантині може відрізнятися в різних регіонах в залежності від ситуації із захворюваністю на COVID-19. Про це повідомив комітет Верховної Ради з питань освіти, передає Час Пік.

На засіданні комітету 15 липня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що виходячи з епідситуації країну поділять на 4 зони. Ділити будуть до районного рівня та міста обласного значення.

Уряд планує, що навчальний рік в Україні почнеться відповідно до одного з трьох сценаріїв:

- низький рівень захворюваності: відвідування навчального закладу дозволено в звичайному режимі;

- високий рівень захворюваності: освітній процес забезпечується повністю дистанційно;

- середній рівень захворюваності: освітній процес забезпечується в змішаній формі - дистанційно та в навчальних закладах, з відповідним дистанціюванням та заходами гігієни.

Найбільш імовірним в Україні вважають третій сценарій. В такому випадку, рекомендації з організації освітнього процесу будуть такими:

- дотримання соціальної дистанції і використання засобів індивідуального захисту
скасування масових заходів та екскурсій;

- проведення зборів педколективів в дистанційній формі;

- запобігання скупчення великої кількості людей;

- розмежування потоків школярів, в залежності від їх віку;

- окремі заняття проводитимуть на свіжому повітрі і застосовуватимуть комбіноване навчання.

Школярам і студентам, які входять до групи ризику (які мають хронічні легеневі, розлади імунної системи, захворювання на цукровий діабет тощо) будуть рекомендувати перейти на дистанційне навчання або екстернатну форму.

Пріоритет у відвідуванні закладу нададуть школярам початкової школи. Для учнів 1-4 класів дистанційне навчання будуть максимально уникати.

Крім того, в разі спалаху захворюваності, навчальні заклади закриватимуть на карантин на 7-14 днів (рішення ще не прийнято).