11.09.2020, 14:57

Про зиму доведеться забути: Еколог заявила про зміну клімату в Україні

Марина Началова | Всі новини автора

По всій видимості, теплі і безсніжні зими стануть нормою для України в найближчі роки.

Так вважає президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок. В інтерв'ю виданню УНІАН вона повідомила, що чекати морозних і сніжних зим на широті Києва тепер вкрай оптимістично.

"Кліматичні кордони природних зон зміщуються на північ. У майбутньому в Києві буде степовий клімат, характерний зараз для південної частини України. Крім підвищення середньорічної температури, будуть зміни природного біологічного різноманіття", - заявила Циганок.

За словами еколога, малоймовірне повернення в Україну зим, якими вони були 10 років тому. Як зазначила Циганок, між експертами і вченими тривають дискусії про те, що зміни клімату можна пригальмувати, але адаптуватися до них потрібно вже сьогодні.

Циганок зазначила, що наявність снігу безпосередньо впливає на зволоженість грунту. Тому малосніжні зими тягнуть за собою негативні наслідки для аграріїв.

"За офіційними даними, в цьому році через посуху втрачено близько двох з половиною відсотків від усіх посівних площ озимих культур", - зазначила еколог.

Вона зазначила, що звичайним явищем для України стануть посухи і обміління водойм. Через безгосподарне ставлення до полезахисних смуг в Україні вже виникають пилові бурі. За словами Циганок, через теплу і суху зиму, а також відсутність зімкнутого травостою, посилюються руйнівні явища вітрової ерозії. Раніше це явище було характерно тільки південним областям.

Читайте ще: Українців чекає потужний геомагнітний шторм: буря розтягнеться на кілька днів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: