13.11.2020, 08:44

Госпіталізують не всіх: Одеський лікар заявив, що в Україні вже почалося медичне сортування

Марина Началова | Всі новини автора
коронавирус

Епідемія коронавіруса в Україні не збавляє темп, ситуація в сфері охорони здоров'я стає все більш напруженою. Уже зараз не всі хворі мають можливість потрапити до лікарні, госпіталізують тільки "дуже важких".

Про це говорив в ефірі програми "Право на владу" головний лікар Одеської обласної лікарні (2005-2010) Сергій Калинчук, передає Час Пік.

Він заявив, що введений урядом "карантин вихідного дня" не поліпшить епідемічну ситуацію. За його словами, карантин повинен вводитися на максимальний інкубаційний період захворювання.

"Для COVID-19 в усьому світі визначено інкубаційний період від 2 до 3 тижнів. Який може бути карантин на півтора дня? Ми нічого не перериваємо при цьому, у нас не розриваються ніякі ланцюжки, ми не зможемо зменшити інфікування", - заявив Калинчук.

Він також повідомив про ситуацію в лікарнях Одеси і що, на думку Калинчука, незабаром буде відбуватися в інших містах України. За його словами, черги "швидких" біля "ковідних" клінік стали менше, але завдяки тому, що 350 ліжок різних відділень були перепрофільовані під пацієнтів COVID-19. Калинчук зазначив, що резерв цих ліжок і медперсоналу обмежений.

"За цю добу було викликів швидкої допомоги до COVID-19 близько ста, з них 70 пішли на госпіталізацію. Це після нових протоколів госпіталізації, які ввів МОЗ. Це дуже важкий стан. Це пацієнти, у яких декомпенсована супутня патологія; пацієнти з важкими гіпертонічними станами і важким на цукровий діабет, яким і так по визначенню показана вже госпіталізація", - розповів Калинчук.

За його словами, це говорить про те, що госпіталізувати почали тільки "дуже важких" пацієнтів.

"По суті те, що сьогодні вже відбувається, називається медичним сортуванням. Тому що ми сьогодні по суті, не госпіталізуємо пацієнтів із середнім ступенем тяжкості", - заявив Калинчук.

Тим часом хворий на коронавірус Володимир Зеленський лікується в лікарні "Феофанія": він розповів про свій стан.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: