21.11.2020, 07:19

Сьогодні в Україні відзначається День гідності та свободи: історія свята

Марина Началова | Всі новини автора

З 2014 року 21 листопада в Україні відзначається День гідності і свободи. Це свято пов'язане відразу з двома революціями в новітній історії України.

Насправді історія свята почалася ще в 2004 році - з "Помаранчевої революції", передає Час Пік.

21 листопада 2004 року відбувся другий тур президентських виборів, в якому брали участь Віктор Янукович і Віктор Ющенко. Коли голосування закінчилося, стало зрозуміло, що воно проходило з численними фальсифікаціями: за результатами національного екзит-полу, перемогти повинен був Ющенко з 54% голосів, однак ЦВК оголосила про перемогу Януковича.

Обурені фальсифікаціями українці вийшли на Майдан Незалежності в Києві. Протестуючі використовували помаранчеву символіку політсили Ющенко, що і дало назву першому Майдану. Через місяць Верховний суд все ж призначив повторне голосування.

З 2005 року в Україні почали відзначати День свободи в пам'ять про події на Майдані. Однак у 2011 році Янукович, після того як все ж став президентом, скасував це свято.

День гідності і свободи знову заснував в 2014 році п'ятий президент Петро Порошенко. Роком раніше, 21 листопада 2013 року, учасники протесту знову вийшли на Майдан, щоб відстояти європейський курс України, який намагалася заблокувати тодішня влада. Протести, які тривали всю зиму і були набагато більш кривавими, ніж в 2004 році, пізніше отримали назву Революція гідності.

Читайте ще: В Україні обрали ескіз великого Державного Герба, але це ще не кінець

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: