07.10.2021, 07:48

У Києві відбулася офіційна церемонія пам'яті жертв Бабиного Яру

В Киеве состоялась церемония памяти жертв Бабьего Яра

Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою, а також главами іноземних делегацій взяли участь в урочистих заходах до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, що відбулися в Меморіальному центрі Голокосту "Бабин Яр" у Києві.

Глава держави подякував міжнародним гостям за їх візит і назвав символічною присутність на заході лідерів Ізраїлю та Німеччини, повідомляє Час Пік з посиланням на прес-службу Президента.

"У церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру взяли участь Президент Держави Ізраїль Іцхак Герцог, Президент Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр, Голова парламенту Грузії Каха Кучава, Спікер Риксдагу Швеції Андреас Норлен, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький. Крім того, на заході були присутні представники парламентів Чехії, Австрії, Литви та Латвії, спеціальний представник з питань Голокосту Держдепартаменту США Еллен Джермейн, спеціальний представник Прем’єр-міністра Великої Британії лорд Амед Вімблдонський, рабини, лідери духовенства, посли та представники дипломатичного корпусу, а також експерти, науковці та меценати з усього світу, які опікуються темою Голокосту", - ]]>повідомила]]> прес-служба українського лідера.

"У цьому місці нацисти розстріляли понад сто тисяч людей, – сказав Володимир Зеленський під час виступу. – У цьому місці важко говорити. На тисячі років його окупувала тиша. У цьому місці важко дихати. Тисячі дітей зробили тут останній подих. У цьому місці важко стояти. Тисячі куль збивали з ніг убитих саме тут, в урочищі Бабин Яр, що пронизане болем і криком, кров’ю і смертю. Місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною. Це таке місце. 80 років тому тут сталися жахливі злочини", – сказав Володимир Зеленський.

Президент України та гості взяли участь у відкритті-перформансі меморіального об'єкту "Кристалічна стіна плачу" авторства художниці Марини Абрамович.

Також присутні ознайомилися з аудіовізуальною інсталяцією "дзеркальне поле". Цей об'єкт - це стовпи з динаміками, з яких голосами дорослих і дітей озвучують імена жертв Бабиного Яру.

В Киеве состоялась церемония памяти жертв Бабьего Яра В Киеве состоялась церемония памяти жертв Бабьего Яра В Киеве состоялась церемония памяти жертв Бабьего Яра В Киеве состоялась церемония памяти жертв Бабьего Яра

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк