Загроза повторного нападу з території Білорусі є реальною: думки

15.01.2023, 13:08
Ніка Богун | Всі новини автора

Ризик повторного вторгнення РФ в Україну з Білорусі – низький. Пряма участь Мінська у війні – малоймовірна. Але ситуація може різко змінитися.

Ризик повторного вторгнення РФ в Україну з Білорусі - низький, але можливий, а пряма участь Мінська у війні малоймовірна. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Аналітики ISW зазначили, що потенційний наступ Росії на північ України взимку 2023 року залишається найгіршим сценарієм у межах прогнозів.

"Командувач об'єднаних сил України Сергій Наєв 14 січня повідомив, що нинішнє співвідношення українських сил, що діють на північному кордоні, до російських військ у РБ достатнє для стабілізації кордону. Наєв додав, що українські резерви можуть передислокуватися, якщо загроза зросте", - йдеться у звіті .

Проте, білоруська журналістка та головний редактор видання "Хартія'97" Наталія Радіна вважає, що є ймовірність того, що й військові Білорусі будуть втягнуті у війну проти України.

За її словами, білоруські військові шукають будь-які можливості, щоб уникнути долі відправки в Україну. Вони зазначають, що загроза нападу є реальною й наказ може надійти в останній момент.

Білоруських військовослужбовців можуть відправити на війну як з території Білорусі, так і з території РФ, заздалегідь перекинувши їх на російські полігони.

За словами Радіної, тими силами, які РФ сконцентрувала у Білорусі, сьогодні наступати неможливо, але ситуація може різко змінитися.

"Останні 3 місяці відбувалася підготовка мобілізованих у Росії. І вона добігає кінця. Значить близько 20 бригад можуть перекинути до Білорусі. Зробити це можуть за тиждень. І заміна Суровікіна на Герасимова відбулася не просто так. Реальність вторгнення наприкінці лютого більш ніж реальна" , - сказала Радіна.

Вона висловила сподівання, що головнокомандувач ЗСУ це розуміє і Україна серйозно готується до відбиття потенційної загрози.