01.03.2023, 18:14

Чим небезпечний вбивчий молодіжний рух "Редан": пояснення Нацполіції

Оксана Мовчан | Всі новини автора
рух

Наприкінці лютого 2023 року Національна поліція України виявила у мережі інтернет активність нового молодіжного руху, метою якого є провокування конфліктів та масових бійок. 

Про це повідомляє Національна поліція України, передає Час Пік.

ПВК "Редан" - нова агресивна субкультура, яка останнім часом поширюється в Україні. Її учасниками стають підлітки, які влаштовують масові бійки. 

Трохи історії

Ця субкультура пішла з популярного японського підліткового аніме Hunter x Hunter, де було бандитське угруповання "Редан". Цей рух зародився в Росії, де підлітки влаштовували масові заворушення у торгових центрах. Так, 24-25 лютого, було затримано близько 300 неповнолітніх порушників.

Чим небезпечний рух "Редан"

Сутички відбуваються між двома субкультурами: ПВК "Редан" та так званими "АнтиРедан". Організатори створюють телеграм-канали та закликають молодих людей брати участь у масових бійках. Планують усе чітко: розподіл на групи, точки зборів кожної, інформатори на місцях. Серед учасників руху багато неповнолітніх.

Їхні Telegram-канали та чати наповнені дописами про т.зв. "оффніків" (представники субкультури, які обожнюють культ грубої сили та вважають за краще будь-які питання вирішувати кулаками - прим. ред.) та погроз на їхню адресу, саме із ними "ПВК Редан" намагаються влаштовувати масові бійки. Члени ПВК "Редан" збираються у великі групи та влаштовують масові бійки з національними меншинами або представниками інших субкультур.

Відео з закликами вступити до так званого ПВК "Редан" набирають велику кількість охоплень в соцмережі Tik-Tok. Уже є канал у Telegram "ЧВК Україна", де створені чати для залучення підлітків до небезпечного угруповання з Києва, Рівного, Луцьку, Львова та Донецька. 

Як повідомляли ЗМІ, подібні зібрання молодих людей були помічені в Києві, Харкові, Львові, Житомирі, Івано-Франківську, Одесі, Вінниці та Чернівцях. У всіх містах поліції вдалося не допустити зіткнень.

З підлітками, які приходили до попередньо визначеного місця, правоохоронці провели профілактичні бесіди. 

"Ми звертаємося до батьків і закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля. Не допускайте ситуації, коли неповнолітні потрапляють під вплив агресора, підтримуючи подібні флешмоби​​", - зауважили правоохоронці.

Нагадаємо, кілька років тому в Україні поширилися групи смерті, такі як "Синій кит", які теж спершу виникли у Росії. Через такі групи постраждали сотні дітей, зокрема, були смертельні випадки.

Читайте також: На окупованій Луганщині невідомі викрали чоловіка, - поліція

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк