05.03.2023, 11:16

Росія вперше вдарила по Україні новими бомбами вагою 1,5 тонни, - ЗМІ

Війська РФ вперше використали проти України нове та досить небезпечне озброєння - керовані плануючи бомби УПАБ-1500В (індекс К029Б) вагою 1500 кг.

Про це 4 березня повідомив український військовий портал Defence Express з посиланням на власні джерела, передає Час Пік.

"Перше застосування цього виду боєприпасів було зафіксовано кілька тижнів тому проти одного з об'єктів Чернігівської області. На одному з уламків були залишки маркування відповідного саме УПАБ-1500В", - йдеться у повідомленні.

УПАБ-1500В – це небезпечна зброя. Бомба оснащена інерційною та супутниковою системою навігації та має бойову частину вагою 1010 кг. Вона керована призначена для ураження високозахищених об'єктів на дальності до 40 км, для чого носій повинен піднятися на висоту в 14 км.

Зазначається, що УПАБ-1500В порівняно нова, була вперше продемонстрована у РФ лише у 2019 році.

"Водночас використання плануючих бомб з боку РФ залишається поодинокими явищами. Забезпечення високої дальності польоту вимагає від окупантів польоту на значній висоті, що спрощує виявлення цілей і можливостей ураження носія. Тому можливо, що збитий в районі Єнакієвого фронтовий бомбардувальник Су-34 якраз і виконував політ із такими боєприпасами", - повідомляє портал.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк