13.03.2023, 18:49

Із землі стирчать уламки "Смерчів": Посівна в Україні під загрозою

Марина Гончар | Всі новини автора
смерч

У 2023 році фермери України не можуть почати посівні роботи через надмірне забруднення полів вибухонебезпечними предметами. Деякі ділянки досі стоять з тогорічним врожаєм, засівати їх цього року не будуть. 

Про це повідомили фермери з різних регіонів України, передає Час Пік.

Місцевість, де розгорнулися поля фермера з Куп’янського району, що на Харківщині, ЗСУ звільнили ще минулої осені. Та засівати там землю навряд чи будуть:

"Обстріли тут не вщухають, - пояснює фермер. - За декілька тижнів можна було б починати сіяти, але поля непридатні до цього. Є такі, що на них досі пшениця та соняхи стоять нескошені. Із землі стирчать уламки "Смерчів", також лежать авіаційні бомби, великі - десь до пів тонни".  

Він розказав, що звернувся до співробітників ДСНС, щоб провести розмінування, але вони оглянули й повідомили, що необхідно проводити підривні роботи:

"Нашу заявку поставили в чергу. Рятувальники передусім займаються оперативно-пошуковими роботами, порятунком людей, розмінуванням ліній електропередач. А фермерам доводиться чекати".

На Миколаївщині ситуація трохи інша:

"Наша техніка та інше майно опинились під окупацією росіян. Тож ми змушені були винаймати трактори. Вже почали посівні роботи, стартували з ячменю, але для цього взяли кредити", - каже землероб. 

Скосили наприкінці лютого торішній урожай і фермери на звільненій частині Херсонщини. Адже восени не могли його зібрати через обстріли та замінування.

"95% нашої землі засмічені залишками техніки та нерозірваними снарядами. Треба, щоб сапери почали розміновувати поля, але в них є нагальніші справи. Тому ситуація поки що дуже важка", - пояснює начальник Нововоронцовської селищної адміністрації. 

Керівник пресслужби ДСНС у Харківській області пояснює, що вони вже мають кількасот заявок від фермерів. Інформація з різних областей України спочатку передається до ДСНС в Київ, а вже там складаються списки й формуються бригади, які виїжджатимуть на місця. Скільки часу займатиме виконання робіт - важко сказати, але роботи дуже багато.

Також він радить не звертатись до "чорного ринку" саперів, які обіцяють швидко розв'язати проблему. Тому що вони не несуть жодної відповідальності за виконані роботи.

Читайте також: РФ навряд чи зможе захопити більше територій України у 2023 році, - розвідка США

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: