01.05.2023, 09:37

"Беріть російський паспорт, щоб урятувати своє життя": Лубінець звернувся до українців на окупованих територіях

Віктор Білий | Всі новини автора

Українці, на тимчасово окупованих територіях, для збереження власного життя мають брати паспорт Росії, або у будь-який спосіб виїжджати з таких територій.

Таку заяву зробив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону, повідомляє Час Пік.

За його словами, указ Путіна про можливу депортацію мешканців окупованих територій, які відмовилися від громадянства РФ, ставить під загрозу життю тисяч українських громадян.

"Цей указ спрямований на те, щоб узаконити примусову паспортизацію, яка проходить на тимчасово окупованій території України. Це перше. І друге – зафіксувати та поставити крапку у цьому процесі. Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, їх просто заарештують. І це буде окрема категорія цивільних заручників, які РФ триматиме в полоні або в ув'язненні", - заявив Лубінець.

Він додав, що Україна вже розробляє відповідний закон для тих осіб, які змушені були взяти паспорти РФ не зі своєї волі.

"Я б порадив брати російський паспорт, все ж таки для себе ухвалити рішення вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що все це відбувається під тиском. Зараз напрацьовується відповідний закон - офіційно відмовитися від цього паспорта і повернутися до нормального життя або для себе приймати рішення і виїжджати з цієї території у будь-який спосіб через будь-яку територію інших країн, але просто звідти виїхати. Зараз це питання виживання на цій території", – наголосив омбудсмен.

Читайте також: "Це очевидний геноцид": як Подоляк прокоментував новий указ Путіна

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: