01.09.2023, 17:16

Виплати ВПО, мобілізація та реформа церковного календаря: що зміниться в Україні з 1 вересня

Віктор Білий | Всі новини автора

З 1 вересня на українців чекає кілька змін. Деякі переселенці будуть позбавлені соціальних виплат. Православна церква України перейде до сучасного церковного календаря. Також очікується посилення мобілізації та додаткові мобілізаційні заходи.

Виплати для ВПО

Внутрішні переселенці, як і раніше, отримуватимуть щомісячні виплати по 3000 гривень для дітей та людей з інвалідністю, і по 2000 гривень щомісяця для всіх інших.

При цьому деякі категорії переселенців будуть позбавлені виплат - це люди з високими доходами. Зокрема, виплат буде позбавлено переселенців, які після 11 липня 2023 року:

  • купили земельну ділянку, будинок або квартиру на суму 100 тис. гривень і більше (крім житла, отриманого за рахунок держави);
  • купили автомобіль, з року випуску якого минуло 5 років і менше (за винятком машин для людей з інвалідністю та купівлі автомобілів волонтерами для ЗСУ);
  • мають депозит у банку на суму 100 тис. гривень і більше;
  • купили дорогоцінні метали або валюту на суму 100 тис. гривень і більше;
  • є власниками житла поза зоною бойових дій, площа якого становить понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї;
  • знаходяться на повному державному забезпеченні в психоневрологічному інтернаті, дитячому будинку або будинку для людей похилого віку.

Також виплат будуть позбавлені переселенці, які повернулися на колишнє місце проживання, звідки раніше виїжджали, або відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Виплати також не отримають переселенці, які знаходяться 30 і більше днів поспіль за кордоном без підстав, таких як відрядження, стажування, догляд за хворою дитиною, лікування та оздоровлення.

Новий церковний календар

Щорічно 1 вересня у православ'ї розпочинається церковний рік. У травні 2023 року на архієрейській нараді ПЦУ ухвалила календарну реформу, згідно з якою церква переходить із застарілого юліанського календаря на сучасний новоюліанський. Зміни набудуть чинності 1 вересня, першого дня церковного року. При цьому кожна парафія самостійно вирішуватиме, чи переходити на новий православний календар зараз, чи відкласти перехід.

Новий церковний календар має на увазі, що всі свята наступатимуть на 13 днів раніше, ніж ми звикли. Наприклад, Покрова Пресвятої Богородиці відзначатиметься 1 жовтня, а не 14 жовтня, як раніше.

Мобілізація в Україні

В уряді оголосили, що восени очікується посилення мобілізації та додаткові мобілізаційні заходи. Наразі зміни впроваджуються лише у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), де оновлюють кадровий склад. Восени також проведуть додатковий мобілізаційний ресурс.

В одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю президент України Володимир Зеленський заговорив про те, що можливо на громадян чекає "посилення мобілізації", адже йому про це говорили військові.

Починаючи з 1 вересня закликати можуть військовозобов'язаних громадян віком від 18 до 60 років, тобто істотних змін не передбачається.

Насамперед українській армії потрібні громадяни з бойовим досвідом, а вже потім люди з певними спеціальностями: водії, зв'язківці, оператори БПЛА, IT-фахівці.

Мобілізації підлягають такі категорії громадян:

  • придатні та обмежено придатні за станом здоров'я під час воєнного стану чоловіка з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років без досвіду військової служби;
  • виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років, яких визнали придатними або обмежено придатними рішеннями ВЛК.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія анімації "Час Пікчерс продакшн" в колаборації з гуртом FoxBox до Дня Незалежності України презентують кліп нової пісні "Задля тебе". У цей непростий для всіх українців час дуже важливо оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк