21.11.2023, 18:19

Виплати ВПО: Уряд удосконалив порядок виплат допомоги переселенцям

На своєму засіданні 21 листопада Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги.

Про це йдеться на сайті Мінреінтеграції, повідомляє Час Пік.

Наразі переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

У разі повторного переміщення в результаті обов'язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їхнього включення до списків евакуйовані, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А при евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.

ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, з яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися наступного місяця.

Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин протягом 3 місяців з дня призначення виплат ВПО повинна сприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи – підприємця, подання заяви на отримання гранту на бізнес/ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.

Також ухвала регулює питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Ці нормативні зміни було розроблено за результатами роботи Координаційного штабу з питань ВПО.

Читайте також: Переселенці з Луганщини можуть звернутися до хабів до фахівців служби зайнятості: адреси та графік роботи

Пропонуємо до перегляду:

Гурт "FoxBox" презентує свій новий трек "Тікаю" з альбому "Задля тебе".

Кліп створено за сприяння лисичанської студії "Час Пікчерс продакшн". Продюсер проєкту Vit Richer.

Дивіться також:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк