31.01.2024, 21:14

За ухилення від мобілізації заарештовуватимуть банківські рахунки: які обмеження може накласти суд

ухилення від мобілізації

Кабінет міністрів 30 січня затвердив оновлену версію проєкту закону про мобілізацію та передав її до Верховної Ради. Згідно з текстом документа, за неявку особи до ТЦК військкомати зможуть звертатися до суду та вимагати блокування банківських рахунків, заборони на виїзд за кордон та позбавлення прав водія.

Якщо призовник добровільно протягом 10 днів з дня вручення повістки не з’явиться для оновлення даних, територіальний центр комплектування та соціальної підтримки попросить Національну поліцію здійснити адміністративне затримання та доставлення військовозобов’язаних до ТЦК та СП, повідомляє Час Пік.

Накладати обмеження на ухилянтів пропонується через суд.

Якщо поліція за 15 днів не знайде військовозобов’язаного, ТЦК та СП протягом наступних 5 днів направить громадянину вимогу про виконання обов’язку військовозобов’язаного. Зробить це в електронній формі (якщо громадянин зареєстрований в електронному кабінеті), або у паперовій формі — засобами поштового зв’язку рекомендованим листом із повідомленням про вручення на адресу місця проживання. 

Після чого військовозобов’язаний матиме 10 днів для добровільної появи в ТЦК і СП за таким викликом.

Якщо він не з’явиться, ТЦК та СП звернуться до суду. Суд буде зобов’язаний ухвалити рішення не пізніше ніж за 15 днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд може накласти такі обмеження на військовозобов’язаного:

  • тимчасове обмеження у праві на виїзд за межі України;
  • тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом;
  • арешт на кошти та інші цінності фізичної особи, які перебувають на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських постачальниках платіжних послуг або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах депозитарних установ.

Обмеження на тих, хто ухиляється, будуть накладатися на строк до виконання такою особою вимоги територіального центру комплектування щодо виконання обов’язків військовозобов’язаного або резервіста.

Читайте також: ]]>Індексація пенсій: чи є гроші у держави для перерахунку пенсій й коли чекати на підвищення виплат]]>

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк