15.02.2024, 20:37

Зеленський підписав закон про легалізацію в Україні медичного канабісу

зеленский

Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу, за який Верховна Рада проголосувала у грудні 2023 року.

Відповідну інформацію оприлюднено на сайті Верховної Ради, передає Час Пік.

Після підпису президента уряд має пів року, щоб розробити та погодити нормативно-правову базу, без якої закон не запрацює на повну.

Автор закону народний депутат Дмитро Гурін в інтерв'ю говорив, що медичний канабіс з'явиться у спеціалізованих аптеках щонайменше за пів року.

Розмови щодо необхідності легалізації медичної марихуани точилися в Україні з 2016 року. У липні 2023 року законопроєкт схвалили у першому читанні. До цього закликав президент Володимир Зеленський – він підтримав ініціативу ще під час своєї передвиборчої кампанії у 2019 році.

Одна з причин, через яку депутати погодилися легалізувати ліки на основі канабісу, – війна. Зеленський зазначав, що Україна має намір створити найсильнішу в Європі галузь ментальної та фізичної реабілітації. Легалізацію підтримували відомі українці, серед яких журналісти, спортсмени, політики, науковці та лікарі. Активісти також вказували на те, що легалізація медичної марихуани може допомогти людям, які страждають на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).

Відомо, що законопроєкт має регулювати звернення канабісу лише у медичній, промисловій та науковій діяльності. Поширення марихуани для рекреаційного споживання вважатиметься злочином і розслідуватиметься поліцією відповідно до законодавства.

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на всіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримали відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеоспостереженням із доступом для Нацполіції. Кожен кущ матиме індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта.

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати лише за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнтові відповідно до його стану, як це відбувається з морфіном.

Читайте також: "У формулі кохання немає місця для бюрократії": Майже 20 000 молодят подали заяви про шлюб на порталі "Дія" 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк