09.03.2024, 20:47

Оголошено лауреатів Шевченківської премії-2024: хто її отримав

Марина Гончар | Всі новини автора
премія

Сьогодні, 9 березня, оголосили переможців Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2024 рік.

]]>Указ президента]]> України оприлюднений на сайті глави держави, передає Час Пік.

Шевченківська премія - найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Президент Володимир Зеленський своїм указом затвердив перелік лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. 

Лауреати Шевченківської премії 2024:

  • Література - Дмитро Лазуткін за книгу поезій "Закладка" та Ярина Чорногуз за книгу поезії "[dasein: оборона присутності]"
  • Публіцистика, журналістика - Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за журналістські матеріали про облогу Маріуполя, зокрема фільм "20 днів у Маріуполі"
  • Музичне мистецтво - Джамала за альбом Qirim та композиторка Кармелла Цепколенко
  • Театральне мистецтво - Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу "Конотопська відьма"
  • Візуальні мистецтва - Андрій Єрмоленко за серію робіт Ukrainian resistance / "Український опір".

Цьогоріч розмір премії становить 429 тис. грн кожна, зазначили в ОП.

Участь в урочистій церемонії вручення премій узяли перші особи держави на чолі із президентом України Володимиром Зеленським. Були також перша леді країни Олена Зеленська, спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв й інші.

Під час промови Зеленський згадав український діячів культури, які загинули внаслідок російського вторгнення в Україну: Вікторію Амеліну, Володимира Вакуленка, Антона Романченка, Віктора Ониська, Івана Кузьмінського.

"Війна може забрати від нас талановиту людину, але ніколи не забере пам'ять про те, скільки цей талант подарував Україні й нашим людям, і не забере поваги до нього. Я хочу, щоб ніколи не згасала пам'ять про українські таланти. Щоб ніколи не згасала сила українських талантів. І щоб завжди в Україні звучали оплески українським талантам", – сказав президент.

Читайте також: Україна повернула з окупованих територій ще 10 дітей

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк