11.03.2024, 15:20

F-16 для України: стало відомо, коли та в якій кількості надійдуть винищувачі

ьлшгнп

З'явилася інформація про те, коли та в якій кількості очікується постачання реактивних літаків F-16, які серйозно зміцнять наші позиції на фронті.

Про це повідомляє ]]>The New York Times]]>, передає Час Пік.

За даними видання, Україна може отримати довгоочікувані винищувачі F-16 вже у липні. Однак їх буде не так багато, як пообіцяли європейські партнери. В Україну на момент повернення пілотів передадуть 6 з 45 літаків.

Вказано, що реактивні літаки вже готові. Літні інструктори чекають у новому навчальному центрі на авіабазі Фетешті у Румунії, який створили для навчання наших пілотів. Є один нюанс – українські фахівці поки що не прибули.

Залишається невідомим, коли розпочнеться навчання. Однак підготовка авіаторів продовжується. Передбачається, що до літа до польотів приступлять 12 пілотів, які пройдуть 10-місячні тренування у США, Британії та Данії.

"Але до того моменту, коли пілоти повернуться до України, буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники", – вказано у статті.

Однак, їхнє довгоочікуване прибуття на поле бою відбудеться невдовзі.

Повідомляється, що F-16, ймовірно, будуть озброєні ракетами малої та середньої дальності, а також бомбами. Це частково компенсує Україні дефіцит боєприпасів наземного базування.

Однак офіційні особи погоджуються, що залишається багато невизначеності щодо того, коли кожна країна надішле свої літаки, скільки їх буде, наскільки можна буде навчити пілотів і як Україна отримає достатньо людей, які зможуть належним чином обслуговувати F-16.

Навчання пілотів відбувається повільніше, ніж передбачали Україна та її союзники. Причина проста – вони вивчали літаки та тактику ведення бою, які застосовувалися у радянський період. Зараз довелося перевчитися за західними військовими методиками, а також вивчити англійську мову.

Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен запевнив, що "підготовка йде добре", і пілоти з України вже літають в його країні.

Американські офіційні особи наголосили, що F-16 не будуть вирішальними у повномасштабній війні й процес навчання буде тривалим.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що США спільно з партнерами намагаються надіслати в Україну інструменти та забезпечити всі можливості, щоб боротьба з російськими окупантами проходила швидше та ефективніше.

Читайте також:

Україна офіційно розпочинає переговори з США та ЄС щодо відновлення авіасполучення, - Кубраков

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк