07.06.2024, 18:04

Нові заходи з розподілу лімітів електроенергії: від 8 травня розпочнеться тестування з метою поліпшення ситуації

світло

Починаючи з суботи, 8 червня, у тестовому режимі в Україні буде впроваджено новий спосіб використання графіків погодинних відключень з метою скорочення тривалості обмежень електроенергії.

Цю інформацію повідомив перший заступник глави Міненерго, Юрій Власенко, передає Час Пік.

"Із суботи в тестовому режимі буде запроваджено новий порядок застосування графіків погодинних відключень, згідно з яким будуть доведені ліміти, наскільки потрібно "розвантажитися" в певній області. У зв'язку з чим оператор системи розподілу (обленерго) має забезпечити черги відключень у такий спосіб, щоб використовувати виключно цей ліміт. За нашими розрахунками, кількість черг має бути меншою, а світло в будинках громадян буде більшу кількість годин", - сказав Власенко.

Він підкреслив, що уряд, Міністерство енергетики та Офіс президента ведуть постійний контроль за використанням графіків погодинних відключень та обмеженням потужності.

"Намагаємося постійно вдосконалювати застосування зазначених механізмів", - сказав перший заступник міністра.

Як було оголошено, 24 травня Кабмін затвердив процедуру визначення та застосування граничних значень споживання електричної потужності.

Цей порядок визначає спосіб взаємодії між Міненерго, Держенергонаглядом, оператором системи передачі (ОСП), операторами систем розподілу (ОСР) та споживачами у визначенні та застосуванні граничних значень споживання електричної потужності.

Міненерго, яке розробило цей документ, вказувало, що згідно з цим порядком, регіональні та Київська міська військові адміністрації готують і затверджують списки критично важливих об'єктів, яким необхідно надати пріоритетне електропостачання за встановленим мінімальним навантаженням.

Отже, ОСП НЕК "Укренерго" має гарантувати справедливий та рівномірний розподіл граничної потужності серед інших споживачів, які не входять до цих списків.

Він повинен розраховувати граничну потужність, крім цих об'єктів, та передавати її кожному ОСР. ОСР, в свою чергу, в рамках цієї граничної потужності розроблятимуть графіки погодинного відключення електроенергії та графіки обмеження й аварійного відключення споживачів.

"Ухвалене рішення сприятиме забезпеченню принципу справедливого та рівномірного розподілу електроенергії в межах лімітів між споживачами, які не входять до переліку критично важливих об'єктів, що мають пріоритетне електропостачання", - зазначає Міненерго.

Нагадаємо, після масованих атак РФ по енергосистемі в березні-травні, системний оператор змушений з 14 травня застосовувати графіки погодинних відключень е/е в усіх регіонах України як для промисловості, так і для населення. 

Читайте також: Байден на переговорах із Зеленським оголосив про новий пакет допомоги на $225 млн: що туди увійшло

Види конвеєрних стрічок та їх застосування

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк