08.06.2024, 07:26

В травні внаслідок російської агресії в Україні вбиті щонайменше 174 цивільні особи, ще 690 поранені – ООН

Марина Гончар | Всі новини автора
оон

У травні через вторгнення Росії в Україну було вбито щонайменше 174 мирних громадянина, а 690 отримали поранення. Це найбільша кількість жертв серед цивільного населення за місяць, відзначена Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) з червня 2023 року по квітень 2024 року.

Ця інформація міститься в звіті ]]>ММПЛУ]]>, передає Час Пік.

Згідно з цим звітом, зростання числа жертв серед цивільного населення пов'язане з наступом російських військ із території Російської Федерації на Харківську область починаючи з 10 травня. Атаки в Харківській області призвели до 53% загальної кількості жертв серед цивільного населення в травні.

Також 65% загальних збитків, завданих установам освіти та охорони здоров'я, припадають на Харківську область, особливо Вовчанський район, розташований біля кордону між Україною та Російською Федерацією, де масштабні руйнування були особливо відчутними.

Більшість жертв серед цивільного населення (92%) та руйнування установ освіти та медицини (96%) відбувалися на території, контрольованій урядом.

Місія також задокументувала 24 атаки на енергетичну інфраструктуру (19 атак на території, підконтрольній Україні, та 5 на території, окупованій РФ), які призвели до руйнування або пошкодження електростанцій та електричних підстанцій, тимчасово перекривши доступ до електроенергії та водопостачання. ММПЛУ також зафіксувала шість нападів на залізничну інфраструктуру на території, підконтрольній Україні, у травні.

Читайте також: Bloomberg: Німеччина розглядає передачу Україні ще однієї батареї Patriot

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк