04.07.2024, 19:55

У Чорному морі розпочато масштабну операцію з розмінування: НАТО залучило чотири кораблі

міни

Вперше з часів завершення Другої світової війни в Чорному морі проводиться масштабна операція з розмінування. До цієї історичної місії залучені чотири кораблі країн НАТО, зокрема Болгарії, Румунії та Туреччини. Мета операції – знищити мінну небезпеку в морському просторі, забезпечивши безпеку судноплавства в регіоні.

Про це повідомив командир Військово-морських сил Болгарії, контр-адмірал Кирил Михайлов, передає Час Пік.

"Така операція не проводилася з моменту завершення Другої світової війни, коли було здійснено очищення берегів Болгарії від мін. А зараз три держави-члени НАТО – Болгарія, Румунія та Туреччина проводитимуть операцію зі знищення мінної небезпеки в Чорному морі задля гарантії безпеки судноплавства в морському просторі наших держав. Це історична місія та виключно важливе завдання, яке ми продовжуємо виконувати щоденно, щогодинно з початку війни. До цього кожна держава докладала зусиль самостійно, а відтепер ми об’єднуємо наші зусилля і діятимемо разом з метою усунення цієї загрози", – зазначив Кирил Михайлов.

За словами капітана І рангу Тодора Богданова, війна між Україною та Росією призвела до серйозних наслідків для судноплавства у західній частині Чорного моря. Постраждали торгівля та економіка, зросли ризики та загрози для судноплавства через дрейфуючі міни.

"Останні два з половиною роки безпека судноплавства в національному морському просторі, особливо в контексті виникнення небезпеки від дрейфуючих мін, є щоденною задачею ВМС Болгарії. За цей час військові отримали більш як 60 сигналів від громадських, національних та партнерських організацій про побачені схожі на міни об’єкти в акваторіях та біля берегової лінії країни", – повідомив Богданов.

На поточний момент знайдено та знищено 6 мін, хоча більша частина виявлених об’єктів – це уламки ракетного озброєння. За багатьма сигналами про ймовірні мінні загрози небезпечних об'єктів не було знайдено.

До операції залучені чотири кораблі з трьох країн НАТО. Від ВМС Болгарії – корабель-вловлювач мін "Струма", від ВМС Румунії – протимінний корабель "Аксенте", від ВМС Туреччини – протимінний корабель "Акай" та корабель командування й управління "Капітан Гюнгюр Дормуш".

Ця операція є важливою складовою забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі, де ризик від мін є постійним викликом. Об’єднання зусиль трьох країн НАТО є свідченням важливості міжнародного співробітництва у вирішенні таких загроз. Завдяки цій операції, Чорне море поступово стає безпечнішим для судноплавства, що сприятиме відновленню торгівлі та економічної активності в регіоні.

Читайте також: "Обережно, нова брехня": в "Укренерго" спростували фейк про "зональні відключення"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк