04.08.2024, 10:45

Україна відзначає День Повітряних сил ЗСУ

Фото: Генеральний штаб ЗСУ, Facebook

4 серпня Україна відзначає День Повітряних Сил ЗСУ. Президент України Володимир Зеленський та Командувач ПС ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук привітали військовослужбовців ПС ЗСУ з їхнім професійним святом.

У першу неділю серпня своє професійне свято відзначають військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил України, повідомляє Час Пік.

У 2007 році президент України Віктор Ющенко своїм ]]>указом]]> започаткував нове свято - День Повітряних сил Збройних сил України, "враховуючи значення Повітряних Сил Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави".

Повітряні сили ЗСУ утворені у 2004 році шляхом об'єднання Військово-повітряних сил України та Військ протиповітряної оборони України.

Командувачем Повітряних сил ЗСУ з серпня 2021 року є генерал-лейтенант, герой України Микола Олещук.

"Перемога на землі – кується в небі"...

Битва за небо триває. Цілодобово ворог атакує нас бомбами та ракетами, проводить повітряну розвідку, щоночі б’є ударними безпілотниками. Повітряні Сили, пліч-о-пліч з протиповітряною обороною усіх Сил оборони України, відбивають удари. Наскільки це можливо, знищують засоби повітряного нападу противника, б’ють ворога з повітря, тримають оборону на землі.

За два з половиною роки Повітряні Сили знищили понад 8000 повітряних цілей ворога: сотні літаків та вертольотів, тисячі крилатих ракет та безпілотників. Українські пілоти здійснили понад 20 тисяч бойових вильотів, більшість – на бойове застосування авіаційних засобів ураження...

Якісно та уміло застосовуючи сучасне західне озброєння, воїни Повітряних Сил проявили неабияку мужність, героїзм, професіоналізм та винахідливість.

У період широкомасштабного вторгнення за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, 4475 військовослужбовців Повітряних Сил відзначені державними нагородами, 47 з них стали Героями України, 25, на жаль, посмертно…

Нині я вітаю усіх військовослужбовців та ветеранів Повітряних Сил із 20-ю річницею, дякую усім, хто докладає максимум зусиль для нашої перемоги!", - ]]>йдеться ]]>у привітанні Олещука.

Президент України Володимир Зеленський також привітав військовослужбовців ПС ЗСУ.

"Україна завжди буде вдячною всім, хто щодня віддано служить нашій державі і захищає життя наших людей від російського терору.

Сьогодні ми особливо дякуємо всім нашим захисникам неба – українським воїнам Повітряних сил Збройних Сил України – за кожну збиту російську ціль, за ефективність та влучність. Від перших днів цієї війни Україна протистоїть російським ударам з повітря. І наші воїни вже знищили тисячі російських ракет та дронів, сотні російських бойових літаків та гелікоптерів. Це значні результати. І ми робимо все, щоб українські Повітряні сили змогли ще більше. Точно зможуть!

Слава нашим Повітряним силам! Слава Україні!", - ]]>йдеться ]]>у привітанні Зеленського.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк