16.08.2024, 17:15

Уряд запускає експеримент з автоматичної верифікації військового обліку: що зміниться

Віктор Білий | Всі новини автора

16 серпня Кабінет міністрів України ухвалив постанову про реалізацію експериментального проєкту з автоматичної верифікації та перевірки даних про призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Про це повідомили в Мінреінтеграції, передає Час Пік.

Нововведення спрямовані на вдосконалення системи військового обліку та включають декілька ключових змін.

Військовий облік для призовників Юнака віком від 17 до 25 років буде автоматично поставлено на військовий облік без необхідності проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Це нововведення стосується як мешканців України, так і тих, хто перебуває за кордоном.

Перевірка документів за кордоном

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном та звертаються за оформленням українського чи закордонного паспорта, проходитимуть перевірку дійсності своїх військово-облікових документів через державну електронну систему "Трембіта".

Військовий облік для призовників

Юнаки віком від 16 до 25 років, які проживають в Україні та звертаються за оформленням паспорта, будуть внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів без необхідності проходження ВЛК. Це також стосується тих, хто перебуває за кордоном та подає заяву на отримання чи оновлення паспорта в українських консульствах.

Формування переліку громадян

Буде сформовано перелік чоловіків України віком від 16 до 60 років, дані яких мають бути внесені до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів та які підлягають постановці на військовий облік.

Мета нововведень

Ці зміни спрямовані на оптимізацію процесу військового обліку, автоматизацію верифікації даних та підвищення точності відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Нововведення допоможуть швидше та ефективніше враховувати громадян, які підлягають мобілізації, як усередині країни, так і за її межами.

Читайте також: "Дотисли!": Рада підтримала заборону на мобілізацію молоді віком від 18 до 25 років

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк