20.08.2024, 17:17

"Московської церкви в Україні не буде": Рада схвалила законопроєкт про заборону УПЦ МП

Віктор Білий | Всі новини автора

20 серпня Верховна Рада України ухвалила загалом законопроєкт №11483, який забороняє діяльність релігійних організацій, пов'язаних з Російською Федерацією, зокрема, Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Про це повідомив нардеп від фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко, повідомляє Час Пік.

Законопроєкт було підтримано 265 депутатами, що, за словами Гончаренка, стало "історичним рішенням". Документ встановлює низку обмежень для релігійних організацій, які мають зв'язки із Російською православною церквою (РПЦ), діяльність якої в Україні наразі під забороною.

Основні положення ухваленого закону включають:

  • Обмеження для релігійних організацій у зв'язку з РПЦ.
  • Визначення те, що саме розуміється під такими зв'язками.
  • Встановлення терміну, впродовж якого українські організації мають розірвати ці зв'язки.
  • Визначення порядку державного нагляду над виконанням вимог закону.

Надання державним органам повноважень щодо взаємодії з релігійними організаціями, які не виконали вимог закону.

Народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк зазначив, що закон набуде чинності через 30 днів після його опублікування. Громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на розрив зв'язків із РПЦ.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак схвалив ухвалення закону, наголосивши, що "Московської церкви в Україні не буде". Він висловив упевненість, що закон зміцнить духовну незалежність України.

Раніше 23 липня нардепи від фракції "Європейська Солідарність" заблокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи негайного розгляду законопроєкту. Документ було внесено до порядку денного після того, як було зібрано достатню кількість підписів.

10 серпня президент Володимир Зеленський оголосив про підготовку рішення, яке посилить українську духовну незалежність. Законопроєкт був підтриманий Всеукраїнською радою церков та релігійних організацій, а 16 серпня комітет з гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити його у другому читанні.

Таким чином, ухвалення цього закону знаменує значний крок у зусиллях України щодо зміцнення своєї духовної незалежності та боротьби з впливом Росії на релігійну сферу в країні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк