24.08.2024, 10:23

Україна відзначає День Незалежності

Украина отмечает День Независимости

Сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає День Незалежності. Третій рік Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни, яку розв'язала РФ.

Україна відзначає 33-тю річницю незалежності. День Незалежності України – щорічне свято, яке відзначається 24 серпня, повідомляє Час Пік.

Вперше цей день відзначили 16 липня 1991 року, як пам’ять про прийняття Верховною Радою УРСР "Декларації про державний суверенітет України" 16 липня 1990 року. Ця декларація стала важливим кроком у напрямку незалежності України. Того ж дня була прийнята постанова "Про День проголошення незалежності України", яка закріпила 16 липня як державне свято.

Було внесено зміни до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР і 16 липня було офіційно включено до переліку святкових днів як "День Незалежності України".

Однак 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила "Акт проголошення незалежності України!, який 1 грудня 1991 року був підтверджений на Всеукраїнському референдумі. За незалежність України висловилося 90,32% громадян. У зв'язку з цим виникла потреба змінити дату святкування Дня Незалежності.

20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову "Про День незалежності України", в якій наголошувалося, "вважати день 24 серпня Днем незалежності України та щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

Президент Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня Незалежності України наголосив, що українці вистояли, стримали та дали відсіч противнику.

"Україна. Наша земля. Дана Богом. Цілована сонцем. Заколисана вітрами. Загартована вогнем. Захищена своїми синами й доньками.

Ні з чим її неможливо сплутати.

Нікому її неможливо віддати.

З Днем Незалежності України!", - йдеться у зверненні Зеленського.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк