13.09.2024, 12:02

РФ атакувала цивільне судно з зерном у Чорному морі

РФ атаковала гражданское судно с зерном в Черном море

РФ атакувала цивільне судно у Чорному морі. Сухогруз під прапором Сент-Кіттс і Невіс, у який влучила російська ракета, переправляв зерно з України до Єгипту.

Британська компанія з морської безпеки Ambrey повідомила, що російська ракета вразила суховантажне судно під прапором Сент-Кітс і Невіс. Інформацію про атаку на цивільне судно підтвердили Військово-Морські Сили ЗСУ, передає Час Пік.

"Учора вночі о 23:03 в результаті застосування рф крилатих ракет, імовірно Х-22, з літаків Ту-22 було уражено цивільне судно, яке перебувало за межами Українського морського коридору та територіальних вод нашої країни.

В результаті ураження значних пошкоджень зазнав балкер AYA, який здійснював перевезення зерна з українського порту Чорноморськ до Єгипту та на той момент знаходився у Чорному морі", - ]]>повідомили]]> в Управлінні комунікацій Командування ВМС ЗСУ 12 вересня.

Судно прямувало у бік Босфору і було завантажене зерном. Балкер отримав пошкодження лівого борту, включаючи вантажний трюм та кран після виходу з українського порту "Чорноморськ" в Одеській області.

Румунські ВМС заперечують, що судно було у територіальних водах країни. Як ]]>пише ]]>"Крим. Реалії", за даними берегової охорони Румунії, коли стався вибух судно знаходилося за 55 км від міста Сфанту-Георге у винятковій економічній зоні Румунії. Виняткова економічна зона – це морська зона, яка прилягає до територіальних вод країни і може сягати 200 морських миль.

На борту судна знаходився екіпаж з 22 осіб, ніхто з них не постраждав. Як пише Bloomberg, ціни на пшеницю у світі підскочили до найвищого рівня за останні два місяці. Це пов'язують з атакою РФ на судно, яке перевозило зерно у Чорному морі.

"Україна є одним із ключових глобальних донорів продовольчої безпеки. Від нормальної та безперешкодної роботи нашого експортного продовольчого коридору залежить внутрішня стабільність і життя десятків країн у різних частинах світу.

Критичним є наше постачання продовольства до країн Африки та регіону Близького Сходу. Ми й надалі робитимемо все для захисту наших портів, нашого Чорного моря і постачання продовольства на глобальний ринок. Це справжній пріоритет для України – захист життя, і так само це має бути пріоритетом для кожної країни.

Очікуємо на реакцію світу. Пшениця та продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет", - ]]>написав ]]>Президент України Володимир Зеленський у Telegram.

В МЗС України пообіцяли негайно поінформувати ООН і Міжнародну морську організацію про черговий російський злочин, й закликали партнерів до рішучої реакції.

"Цей російський удар є зухвалим нападом на свободу судноплавства та глобальну продовольчу безпеку, що порушує резолюцію Генеральної Асамблеї ООН A.1183", - написав глава українського МЗС Андрій Сибіга на своїй сторінці в мережі Х (відомій раніше як Twitter).

РФ атаковала гражданское судно с зерном в Черном море РФ атаковала гражданское судно с зерном в Черном море РФ атаковала гражданское судно с зерном в Черном море РФ атаковала гражданское судно с зерном в Черном море

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк