12.10.2024, 21:28

Нові правила отримання повісток: три дні для реагування та можливість штрафу

Марина Гончар | Всі новини автора
ороло

Уряд України планує до кінця року надіслати 900 тисяч повісток військовозобов’язаним. У зв’язку з цим Кабінет Міністрів вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, які стосуються зберігання повісток, отриманих через територіальні центри комплектування (ТЦК). Згідно з новими правилами, чоловіки матимуть лише три дні, щоб забрати рекомендований лист з позначкою "Повістка ТЦК" з пошти. Якщо цього не станеться, їх чекає адміністративний штраф у розмірі від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень.

Про це повідомляють ЗМІ, передає Час Пік.

Зміни, що набрали чинності 8 жовтня 2024 року, прирівняли терміни зберігання повісток від ТЦК до термінів зберігання судових повісток. Це означає, що після отримання повістки, адресат зобов'язаний з’явитися до поштового відділення протягом трьох робочих днів. У разі відсутності чоловіка за вказаною адресою, працівник поштової служби зобов’язаний повідомити його про надходження листа, використовуючи наявні контактні дані.

У випадку, якщо адресат не з’явиться за листом протягом зазначеного терміну, поштовий працівник зробить відмітку про відсутність адресата за місцем проживання. Після цього рекомендований лист повертається до ТЦК, і за відсутністю реакції на повістку, можуть бути застосовані штрафні санкції.

Нагадаємо, що належним підтвердженням оповіщення військовозобов’язаного про виклик до ТЦК вважається:

  • Дата отримання листа — підтверджується інформацією від поштового оператора.
  • Відмова від отримання — зафіксована у поштовому повідомленні.
  • Відсутність адресата — зазначена у документах поштового відправлення, якщо особа не повідомила ТЦК про зміну адреси.

Попри нові правила, Кабмін підкреслює, що кожен рекомендований лист з позначкою "Повістка ТЦК" повинен вручатися особисто адресату. У разі його відмови підписати документ, працівник поштового відділення також зробить відповідну позначку, і лист повернеться до відправника.

Таким чином, нововведення ставлять перед чоловіками серйозну відповідальність за отримання повісток і наголошують на необхідності реагування в обмежені терміни. Відтепер ігнорування повістки може призвести не тільки до штрафів, але й до ускладнень у військовій службі.

Читайте також:

"Розвідка завдала удару": ГУР підтвердило ураження ворожої бази з пальним у Ровеньках на окупованій Луганщині

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк