19.08.2020, 07:47

Преображення Господнє: традиції та суворі заборони великого свята

Преображение Господне

Православні християни 19 серпня святкують Преображення Господнє, який є одним з найважливіших церковних свят. У народі цей день називають Другим або Яблучним, Спасом.

Свято Преображення Господнє належить до 12 найбільших православних свят. За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені, повідомляє Час Пік.

Легенда свідчить, що саме в цей день Ісус Христос разом з апостолами піднявся на гору Фавор в Ізраїлі. Гора висотою 588 метрів знаходиться в 9 км від міста Назарет. Зараз на її вершині діють два монастирі, католицький та православний.

На горі під час молитви Петро, ​​Яків та Іван побачили, як Вчитель несподівано перетворився - його обличчя засяяло, як сонце, а одяг став білим, як світло.

Преображение Господне

Традиції свята

За стародавнім церковним звичаєм в це свято прийнято йти в храм та освячувати яблука, груші, виноград, мед, обжинкові вінки або жмут колосся жита й пшениці.

До церкви несли святити квіти маку. У народі вірили, що посипання освяченим маком перешкоджає відьмам ходити у хлів, а небіжчикам - у будинок. Після посвяти квіти та головки маку кладуть за образами, де вони зберігаються до весни. Навесні мак розсіюють.

На Другий Спас господині варили яблучне варення, компоти, пекли пироги, якими пригощали родичів та знайомих. Було прийнято пригощати жебраків.

Увечері співали пісні, проводжаючи сонце в поле і прощаючись з літом. Дівчата навколо яблунь водили хороводи та розчісували волосся яблуневим гребінцем.

У день Яблучного Спаса влаштовувалися ярмарки, на яких продавали яблука нового врожаю. Прийнято пригощати яблуками хворих та жебраків.

На Спас поминають померлих.

Преображение Господне

Заборони свята

У цей день існують певні заборони, яких варто дотримуватися.

Яблучний Спас - розпал Успенського посту, тому не можна їсти м'ясо, молочні продукти та яйця. Але з нагоди свята церква допускає вживання риби та трохи червоного вина.

Забороняються всі роботи по дому та в городі. Не можна шити, в'язати, прати, будувати та копати.

У цей день не можна завдавати шкоди живим істотам, в тому числі вбивати комах. Кажуть, що якщо в цей день на вас сяде муха, то найближчим часом вас чекає щастя. При цьому важливо комаху не проганяти, а почекати, поки вона полетить.

Не можна сваритися, лаятися, бажати кому-небудь зла. Вважається що неприємності, які побажаєш в цей день, в майбутньому можуть повернутися до тебе.

Не можна їсти яблука свіжого врожаю до Яблучного Спаса. Особливо ця заборона стосується прекрасної половини. У народі вірили, що якщо жінка з'їсть плід до свята, то накличе біду на всю сім'ю.

У свято Преображення Господнє не можна вінчатися. Також варто утриматися від розважальних заходів та гучних гулянь.

Преображение Господне

Народні прикмети

З середини серпня літо йде на спад. У народі говорили: "Прийшов Другий Спас - держи рукавиці про запас".

Відкусивши шматочок освяченого яблука можна загадати бажання, яке обов'язково збудеться.

Пройшов Спас - тримай кожух про запас.

Як в Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з хуртовинами та сильними морозами.

Якщо в Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.

Який Яблучний Спас, таким і січень буде.

Якщо дощик пішов, то осінні місяці будуть дощовими.

Якщо муха сяде на вас два рази в цей день, то будете жити в багатстві.

Преображение Господне

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк