18.10.2020, 22:59

Скам'янілі сліди підказали археологам, як жінка з дитиною втікали від хижаків 13 тисяч років тому

Марина Началова | Всі новини автора

Вчені відновили доісторичну сцену небезпечної подорожі матері і дитини по скам'янілих слідах, вік яких близько 13 тисяч років.

Скам'янілі сліди були знайдені в американському штаті Нью-Мексико, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Археологи з'ясували, що сліди залишила людина невисокого зросту, ймовірно, жінка, але це міг бути і чоловік-підліток. Людина подолала близько 1,5 кілометрів відстані по мулистому руслу висохлої річки. Більшу частину шляху сліди одні - дорослі, але в деяких місцях до них приєднуються сліди маленьких ніг. Це дало підставу вважати, що людина несла на руках дитину віком близько 2 років, час від часу ссаджуючи її на землю.

Аналіз форми і глибини слідів показав, що людина бігла швидко. За словами вчених, 13 тисяч років тому цю місцевість населяли небезпечні тварини, такі як шаблезубі кішки, вовки, бізони, верблюди. Вчені заявляють, що людина усвідомлювала небезпеку: траєкторія її руху була ідеально прямою, щоб якомога швидше покинути це зловісне місце.

Також вчені з'ясували, що через кілька годин жінка подолала зворотний шлях вже одна. Весь її шлях простежити не вдалося, тому залишається гадати, звідки і куди вона несла дитину, з ким її залишила.

Було виявлено, що людські сліди також перетинали мамонт і гігантський лінивець. Це найдовший з коли-небудь виявлених слідів ранньої людини.

Читайте ще: Дослідники виявили зв'язок між групою крові і ризиком заразитися COVID-19

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: