15.11.2020, 23:00

Дослідники зрозуміли, звідки взялися гігантські провали в льодах Антарктиди

Марина Началова | Всі новини автора
полынья Уэдделла

У льодовиках, що покривають море навколо Антарктиди, час від часу утворюються гігантські ополонки, в які могла б поміститися невелика країна.

Великі провали в антарктичному льоду розміром з Каліфорнію, які називають ополонками Уедделла, були виявлені в 1973 та 2017 роках, передає Час Пік з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Science Advances.

Міжнародна команда вчених на чолі з Діаною Френсіс з Університету Халіфа (ОАЕ) вивчали гігантську діру, яка утворилася в 2017 році в морі Уедделла. Щоб зрозуміти природу походження провалів, досліджувалися потоки теплого вологого повітря над льодовиками.

Як повідомили вчені, поява провалів в 1973 та 2017 роках збігалася з виникненням інтенсивних "атмосферних річок". Навіть в найхолодніші місяці ці інтенсивні вузькі вологі потоки доходили до Антарктиди від Південної Америки і центральної Атлантики протягом декількох днів.

Саме ці потоки грали вирішальну роль у виникненні ополонок Уедделла, нагріваючи поверхню льоду. Танення люду викликалося низкою чинників, таких як виділення тепла в повітряній масі, локальний парниковий ефект, створюваний водяною парою і окремий внесок в динаміку циклону.

Читайте ще: Точка неповернення пройдена: кліматологи попереджають людство про неминучу катастрофу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: