15.12.2020, 14:56

8 років руху Сонця на одному фото: знімок з найдовшою витримкою в історії зробили за допомогою пивної банки

Марина Началова | Всі новини автора
фото

Студентка університету Харфордшір (Великобританія) Реджина Валкенборг в серпні 2012 року зробила найпростішу камеру-обскуру з пивної банки і поставила її на телескоп в університетській обсерваторії Бейфордбері. Банку прибрали звідти лише через 8 років, і весь цей час вона фотографувала рух Сонця по небосхилу.

У прес-релізі на сайті університету Харфордшір йдеться, що в банці була виявлена ​​фотографія з найдовшою витримкою з відомих в історії - 8 років і 1 місяць, передає Час Пік.

На знімку видно 2953 дугоподібних сліди Сонця, яке сходило і заходило протягом усіх цих років.

Повідомляється, що Реджина Валкенборг в 2012 році закінчувала університет, отримуючи ступінь магістра витончених мистецтв. Їй було цікаво робити знімки без використання сучасних технологій; в цьому випадку в якості камери-обскури використовується пивна банка, викладена фотопапером. Банку було поміщено на один з телескопів обсерваторії, і про неї забули до вересня 2020 року, коли її нарешті зняв головний технічний директор обсерваторії Девід Кемпбелл.

Як заявила Валкенборг, яка зараз працює техніком з фотографії в коледжі Барнет і Саутгейт, це велика вдача, що фото так добре збереглося.

"Я вже пару разів пробувала цю техніку в обсерваторії, але фотографії часто псувалися через вологу, а фотопапір скручувався. Я не збиралася знімати експозицію протягом такого тривалого часу, і, на мій подив, фото збереглося. Це може бути одна з, якщо не найтриваліша експозиція з існуючих", - заявила Валкенборг.

Зазначимо, камера-обскура - це найпростіше пристосування для отримання оптичних зображень. Вона являє собою затемнену ємність з маленьким отвором, через який всередину проникає світло. На протилежному боці ємності виходить інвертоване зображення предметів, що знаходяться перед отвором.

Фото на довгій витримці (коли затвор камери відкритий тривалий час) часто застосовується в міській та пейзажній фотографії. За допомогою такої техніки можна відобразити траєкторії руху небесних тіл або "малюнки", зображені фарами автомобілів, що рухаються.

Реджина Валкенборг зі своєю камерою-обскурою

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: