04.01.2021, 22:47

Загадкове озеро Фундудзі: чому з нього неможливо забрати ні краплі води

Марина Началова | Всі новини автора
Фундудзи

На північному сході Південно-Африканської республіки розкинулося мальовниче, але таємниче і зловісне озеро Фундудзі. Місцеве населення вважає озеро священним і розповідає про нього легенди.

Незважаючи на проблеми з прісною водою в Африці, племена ніколи не селилися на березі Фундудзі, не рибалили там і навіть не поповнювали запаси води з цього озера, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Все тому, що, згідно з місцевими легендами, з озера Фундудзі неможливо забрати ні краплі води, а той, хто доторкнеться до води або тим більше вип'є її, незабаром помре. Також люди приносили жертви міфічному чудовиську Фундудзі, щоб задобрити його.

Широка громадськість дізналася про Фундудзі на початку XX століття, коли в околицях озера знайшли поклади хромової руди. Коли в цю місцевість стали приїжджати експедиції з Європи, озеро, нарешті, нанесли на карти.

Вчені слухали розповіді місцевих про зловісне озеро і чудовисько, але в ході геологічних досліджень нічого містичного так і не знайшли.

У 1955 році професор Генрі Бьорнсайд і його асистент Текер вирішили все ж перевірити легенду про дивну воду, яку не можна винести з озера. Вчені набрали води в кілька ємностей з різних матеріалів - скла, порцеляни й пластику, і відійшли на кілька кілометрів, маючи намір дослідити проби.

Але провести аналіз так і не вдалося: на ранок всі ємності виявилися порожні. Тоді вчені вирішили повернутися до озера і взяти нові проби. На цей раз Бьорнсайд опустив палець у воду і скуштував її: смак води виявився гіркувато-прілим.

Протягом дня вчені спостерігали за ємностями, але ніяких змін не відбувалося, а до ранку судини знову спорожніли. Бьорнсайд мав намір знову піти до озера і дослідити проби води на місці, але планам завадило раптове погіршення його здоров'я: професора госпіталізували, а через тиждень він помер - як пізніше з'ясувалося, від запалення кишківника.

Здавалося б, у наявності підтвердження зловісних легенд, але наукове пояснення феноменів озера Фундудзі все-таки є. Насправді причиною аномалій є поклади хромової руди.

Солі хрому дуже токсичні для людини, а концентрація хрому в озері виявилася настільки високою, що пара крапель вбила професора Бьорнсайда.

Феномен зникаючої води також пояснюється високим вмістом хрому. При температурі нижче 19 градусів Цельсія частинки хрому у воді кристалізуються (тому вода "зникала" саме вночі, коли було прохолодніше). Насправді рідина з посудини нікуди не дівається, а переходить у твердий стан, разповсюджуючись по дну і стінкам ємності.

По правді кажучи, деякі загадки Фундудзі ще не розгадані - так, наприклад, незрозуміло, чому в отруйному озері мешкає велика кількість крокодилів. Також неясно, чим харчуються ці рептилії, адже риби в озері не водиться, й інші тварини не ходять туди на водопій.

Дивіться також: Відео зі "збитим НЛО", зняте в США, спантеличило мережу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: