06.01.2021, 08:35

Різдвяний Святвечір: що категорично заборонено робити 6 січня

Рождественский Сочельник

6 січня відзначають Святвечір - ніч перед Різдвом. У цей день завершується Різдвяний піст. У найсуворіший заключний день посту не можна приймати їжу до першої зірки. Існує ряд традицій та заборон, яких варто дотримуватися.

7 січня православні відзначають головне свято року - Різдво Христове, яке вважається одним з найбільш релігійних свят. Він не тільки славиться своїми традиціями, а й накладає певні заборони, повідомляє Час Пік.

Традиції

Святвечір - це час задуматися про душу та подякувати Богові за все хороше, що послано згори.

Це сімейне свято, коли за стіл сідають всією сім'єю. Глава сім'ї запалює свічку на столі, як символ Віфлеємської зірки, яка сповістила світ про народження Спасителя.

Господині заздалегідь готують 12 пісних страв - за кількістю апостолів Христа, яких вони символізують. Серед них обов'язкова страва - кутя ("кутя"). В основному це кутя, узвар, пироги, гриби, картопля, оселедець, голубці з рисом, вареники з капустою, гречана та інші каші, капусник, горох, пісний борщ, риба або заливне з риби, пісні млинці.

Трапезу починають з молитви "Отче наш". Після молитви господар обходить кожного члена сім'ї та пригощає його скибочкою хліба з медом, вимовляючи добрі побажання. 

Щоб рік був ситим та вдалим, кожен повинен спробувати по трішки від кожної страви. Також за столом прийнято поминати покійних.

У цей день в гості не ходять. Виняток робиться тільки для хрещеників. У ніч перед Різдвом хрещеники носять кутю своїм хрещеним батькам. У відповідь вони отримують солодощі, гроші або подарунки.

У Святвечір прийнято дякувати тваринам. На Святвечір кожна тварина розмовляє з Богом, тому з ними треба бути особливо ласкавими, щоб вони добре відгукнулися про своїх господарів.

Рождественский Сочельник

Заборони

До сходу першої зірки не можна сідати за стіл. Трохи перекусити перед вечерею дозволяється тільки дітям.

У Святвечір жінкам не можна прибирати, шити, прати та навіть виносити сміття. Всі домашні роботи потрібно було закінчити до 6 січня. Чоловікам не можна полювати та рибалити.

Не можна сідати за святковий стіл в брудному або старому одязі та вживати алкоголь.

У ніч перед Різдвом не можна лихословити та лаятися.

Також вважається, що в це свято не можна їхати в далеку дорогу.

За святковим столом не можна голосно та багато розмовляти, а також вставити з-за столу і виходити з дому – щоб не впустити нечисту силу.

У цей день категорично не можна відмовляти в гостинності навіть незнайомим людям. Не можна ображати тварин.

Не можна з'їдати за столом страви цілком - рік пройде впроголодь. Страви не можна запивати водою - тільки узваром.

Жодне зі страв різдвяної вечері не повинно залишитися незачепленим. Не можна прибирати страви зі столу до самого настання Різдва - 7 січня.

Церква забороняє 6 та 7 січня займатися ворожінням.

Рождественский Сочельник

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк